Εκτύπωση

Ενισχύεται η συνεργασία Κομισιόν- ESM για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών κρίσεων

on . Posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

oikonomia commissionesmmemorandum800

Μνημόνιο συννεόνησης για τη μεταξύ τους συνεργασία υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, επιδιώκοντας τον πιο στενό συντονισμό των δράσεών σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων.

Στόχος των δύο οργάνων είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και η αποτελεσματική διακυβέρνηση των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής στα κράτη μέλη.

Στο έγγραφο, το οποίο υπέγραψαν επισήμως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στις 27/4,περιγράφονται οι μέθοδοι συνεργασίας, με βάση την πείρα και σύμφωνα με τους αντίστοιχους ρόλους και τις εντολές των δύο θεσμικών οργάνων. Δεν τροποποιούνται οι κανόνες και το νομικό πλαίσιο βάσει των οποίων λειτουργούν. Οι υφιστάμενες αρμοδιότητες και ευθύνες παραμένουν αμετάβλητες.

Το μνημόνιο συνεννόησης δεν προδικάζει επίσης τυχόν περαιτέρω μεταρρύθμιση του ESM. Καθορίζει τις αρχές συνεργασίας, τις ρυθμίσεις εργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής του ESM και την εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τις επιχειρησιακές ρυθμίσεις για τις ανταλλαγές πληροφοριών και την εμπιστευτικότητα, καθώς και θέματα σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης και τις ανταλλαγές προσωπικού.

Η συμφωνία θα παρέχει χρήσιμη καθοδήγηση για τη συνέχιση της συνεργασίας σε μελλοντικά προγράμματα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM θα συναντάται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο με τα μέλη της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις.

«Το σημερινό μνημόνιο αντικατοπτρίζει τους κοινούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίοι είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και η αποτελεσματική διακυβέρνηση των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής στα κράτη μέλη. Βασίζεται στις ισχύουσες αρχές συνεργασίας μεταξύ των δύο οργάνων, σύμφωνα με τους αντίστοιχους ρόλους και τις αντίστοιχες εντολές τους. Καθώς προχωρούμε στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, θα πρέπει να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση των εργαλείων μας για τη διαχείριση κρίσεων» τόνισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, σχολίασε πως «η στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και του ΕΜΣ τα τελευταία χρόνια απέδειξε ότι μπορούμε να δρούμε με επιτυχία και αποφασιστικότητα προς όφελος της ζώνης του ευρώ σε περιόδους κρίσης. Το παρόν μνημόνιο συνεννόησης υπενθυμίζει τις βασικές αρχές της συνεργασίας μας σήμερα και στο μέλλον. Ενισχύοντας τα θεμέλια των εργαλείων μας για τη διαχείριση κρίσεων, στέλνουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό επισημοποιείται η επιτυχής συνεργασία των δύο οργάνων στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής. «Το μνημόνιο συνεννόησης βασίζεται στις συμπληρωματικές ευθύνες και αρμοδιότητες της Επιτροπής και του ESM»ανέφερε, προσθέτοντας ότι η περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας οδηγεί σε αμοιβαίως επωφελή κατάσταση για τη ζώνη του ευρώ συνολικά και για όλα τα κράτη μέλη της.

Πηγή naftemporiki.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015