Εκτύπωση

ΕΕ: Fast track έγκριση της CETA με την Ιαπωνία

on . Posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

oikonomia eujapanceta800

Στην προσπάθεια να αποφύγει τις έντονες αντιδράσεις, που καθυστέρησαν την εμπορική συμφωνία με τον Kαναδά (CETA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προωθήσει διαδικασία fast-track για την άμεση έγκριση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους για τη συμφωνία, θέλοντας να καταδείξουν ότι απορρίπτουν τη στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και τον απομονωτισμό και επιμένουν στην άρση των εμπορικών φραγμών.

Ειδικότερα, το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει άρση των δασμών ύψους 10% της ΕΕ στις εισαγωγές των ιαπωνικών αυτοκινήτων και των δασμών 3% στα ανταλλακτικά αυτοκινήτου.

Επιπροσθέτως, καταργεί τους δασμούς ύψους 30% που επιβάλλει η Ιαπωνία στις εισαγωγές τυριού από την ΕΕ, καθώς και τους δασμούς 15% στις εισαγωγές κρασιού, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε μεγάλους διαγωνισμούς του ιαπωνικού δημοσίου.

Η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την επικύρωση της συμφωνίας, παράλληλα με τα σχέδιά για την εμπορική συμφωνία με τη Σιγκαπούρη. Αναλογιζόμενη τα ζητήματα που ανέκυψαν με την CETA, η οποία έχει τεθεί σε προκαταρκτική και όχι πλήρη ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κομισιόν επιθυμεί να προωθήσει μία διαδικασία, που θα καταστήσει δυνατή την εφαρμογή της ιαπωνικής συμφωνίας έως τις αρχές του 2019. Εάν κάτι τέτοιο τελεσφορήσει, η συμφωνία θα ισχύσει αυτομάτως και για τη Βρετανία για την μεταβατική περίοδο που έχει συμφωνηθεί έως τα τέλη του 2020.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ιαπωνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους πριν την έναρξη του εμπορικού συμφώνου.

Πηγή euractiv.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015