Εκτύπωση

Νταβός: Ο απομονωτισμός των ΗΠΑ διαβρώνει την παγκόσμια συνεργασία

on . Posted in ΚΟΣΜΟΣ

kosmos davos2018us800

Η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη μπορεί να κρύβει τις ρίζες της επόμενης μεγάλης κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της επίμονης ανισότητας, ιδίως μεταξύ του μισθολογικού χάσματος ανδρών και γυναικών, προειδοποιεί έκθεση του World Economic Forum την Τετάρτη (17 Ιανουαρίου).

Η παγκόσμια παραγωγή έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και η ανάκαμψη συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς σε όλες τις μεγάλες οικονομίες δέκα χρόνια μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το κλίμα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών παραμένει σταθερό.

Ωστόσο, η διάθεση θα είναι μάλλον ζοφερή την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός, στο πλαίσιο συνάντησης 2.500 εκπροσώπων από τις επιχειρήσεις και την πολιτική, συμπεριλαμβανομένων 70 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Εν μέσω λαϊκής δυσαρέσκειας και αβεβαιότητας, το φόρουμ απηύθυνε έκκληση πέρυσι για την ύπαρξη «θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων στον καπιταλισμό», λίγες μόνο ημέρες πριν την εναρκτήρια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η φετινή έκθεση Global Risks επιμένει ότι «οι συστημικές προκλήσεις εντάθηκαν εν μέρει εν μέσω αβεβαιότητας και αστάθειας».

Το δόγμα «America First» του προέδρου Τραμπ αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα του απομονωτισμού και εθνικισμού που διαβρώνει την παγκόσμια συνεργασία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να πείσει το κοινό του Νταβός την επόμενη Παρασκευή για τα οφέλη της προσέγγισής του που βασίζεται σε συνδιαλλαγές μηδενικού αθροίσματος μεταξύ ισχυρών κρατών.

Φυλετικό χάσμα

Οι ανισότητες του εισοδήματος και πλούτου μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθούν να κατατάσσονται στην τρίτη θέση στην έκθεση ως κινητήρια δύναμη των παγκόσμιων κινδύνων κατά την επόμενη δεκαετία.

Επιπλέον, το 2017 το παγκόσμιο φυλετικό χάσμα στην υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική και το χώρο εργασίας διευρύνθηκε για πρώτη φορά.

Το μέσο χάσμα στις περιοχές αυτές αυξήθηκε σε 32% το 2017, σε σύγκριση με 31,7% το προηγούμενο έτος.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή ανισότητα, τις δυσμενείς συνέπειες της ψηφιακής επανάστασης, την υψηλή διαρθρωτική ανεργία και την εξάπλωση της υποαπασχόλησης, ιδίως στην Κίνα, η έκθεση προειδοποιεί ότι «πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στους κινδύνους μιας επικείμενης κρίσης».

Ένα από τα ζητήματα που θίγει η έκθεση είναι η κρίση συνταξιοδότησης, καθώς η ανεπαρκής εξοικονόμηση πόρων δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες γήρανσης του πληθυσμού.

«Η πρώτη μας απάντηση πρέπει να είναι η ανάπτυξη νέων μοντέλων συνεργασίας που δεν βασίζονται σε στενά συμφέροντα, αλλά στο πεπρωμένο της ανθρωπότητας στο σύνολό της», δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του WEF, Klaus Schwab.

Πηγή euractiv.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015