Εκτύπωση

ΕΕ: Νέος στόχος για 32% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030

on . Posted in ΕΝΕΡΓΕΙΑ

energy eurenewablesnewdeal800

Οι συνομιλίες σχετικά με την πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασαν σε μία απροσδόκητη θετική κατάληξη, αφού οι διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό με στόχο το 32%, καθώς και την πλήρη παύση της χρήσης φοινικέλαιου στις μεταφορές μέχρι το 2030.

Η συμφωνία περιλαμβάνει έναν νομικά δεσμευτικό στόχο ύψους 32% για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030 για το σύνολο της ΕΕ, με «ρήτρα ανοδικής αναθεώρησης έως το 2023 το αργότερο».

Η Γερμανία δήλωσε σαφώς σε υπουργική συνάντηση την περασμένη Δευτέρα ότι «δεν θα υποστηρίξει στόχο πάνω από το 32%», μην αφήνοντας περιθώρια για ανώτερο στόχο.

Το γεγονός αυτό ήρθε ως σχετική απογοήτευση για τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο στόχος του 32% «είναι πολύ χαμηλός για το επίπεδο που είναι απαραίτητο για την πρόληψη της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής».

Μια βασική πτυχή της συμφωνίας είναι ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές, ο οποίος τελικά καθορίστηκε στο 14% έως το 2030, μια κίνηση που θεωρείται ως κίνητρο για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Στο πλαίσιο του στόχου των μεταφορών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόρθωσε επίσης να επιτύχει συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση του φοινικέλαιου έως το 2030, ξεκινώντας με πάγωμα των υφιστάμενων ποσοτήτων εισαγόμενου φοινικελαίου.

Αυτό πιθανότατα θα δυσαρεστήσει τη Μαλαισία και την Ινδονησία, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς φοινικέλαιου στον κόσμο, οι οποίοι απειλούν με εμπορικά αντίποινα σε περίπτωση που συμφωνηθεί μια απαγόρευση.

Το τμήμα της συμφωνίας για τα βιοκαύσιμα περιλαμβάνει επίσης το πάγωμα των επονομαζόμενων βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς όπως η αιθανόλη, τα οποία παράγονται στην εγχώρια αγορά, στα επίπεδα παραγωγής που θα έχουν επιτευχθεί από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ το 2020.

Πηγή naftemporiki.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015