EDITORIAL

EDITORIAL (5)

Πέρσι τέτοια μέρα, είχαμε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα Covid-19 στην Ελλάδα. Μέχρι τότε είχαμε μόνο κάποια μακρινή εικόνα του τι μας έρχεται. Και ξεκίνησε. Και δεν έχει τελειώσει ακόμα αν και ελπίζουμε ότι βλέπουμε κάποιο φως στην άκρη του τούνελ, πιθανότατα μετά το καλοκαίρι.

Η σιγουριά ότι το 2021 θα ήταν εύκολα καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά έχει εξανεμιστεί. Προχωράμε βήμα-βήμα σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο κόσμος τίθεται σε «ακραίο κίνδυνο» από την αποτυχία των οικονομικών να λάβουν υπόψη την ταχεία εξάντληση του φυσικού πλούτου του πλανήτη και γι΄ αυτό πρέπει να ανακαλύψουν νέα μέτρα επιτυχίας, προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική κατάρρευση, τονίζει η μελέτη – ορόσημο του Πανεπιστημίου του Cambridge, η οποία δημοσιεύτηκε στον Guardian. Μία νέα έκθεση – ορόσημο προτείνει την απόρριψη του ΑΕΠ ως μέτρο αξιολόγησης του πλούτου και την υιοθέτησή άλλων κριτηρίων που θα συνυπολογίζουν την αξιολόγηση της φύσης, ως μέσο για την προστασία της άγριας ζωής αλλά και των ανθρώπων.

Άρθρο της Jane E. Brody στους New York Times

Ανεξάρτητα από το πού ζείτε ή πόσο υψηλή είναι η κοινωνικοοικονομική σας κατάσταση, η κλιματική αλλαγή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας, τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική, τώρα και στο μέλλον.

Οι πάγοι λιώνουν, θερμότεροι ωκεανοί, έντονες καταιγίδες, κύματα θερμότητας, ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - όλες αυτές οι καλά τεκμηριωμένες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορεί να φαίνονται πολύ απομακρυσμένες καταστάσεις για πολλούς ανθρώπους για να τους ωθήσουν να υιοθετήσουν συμπεριφορές που μπορούν να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εάν η γειτονιά σας δεν καταστράφηκε από έναν σοβαρό τυφώνα ή μία πυρκαγιά, ίσως νομίζετε ότι τέτοιες καταστροφές συμβαίνουν μόνο σε άλλους ανθρώπους.

Τί γίνεται όμως αν σας έλεγα ότι, ανεξάρτητα από το πού ζείτε ή πόσο υψηλή είναι η κοινωνικοοικονομική σας κατάσταση, η κλιματική αλλαγή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας, τόσο σωματική όσο και ψυχική, τώρα και στο μέλλον;

Από την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας παύει την προαιρετική - πιλοτική της λειτουργία και τίθεται εν ισχύ ως υποχρεωτική. Ποιες είναι οι λεπτομέρειες της «κορυφαίας μεταρρύθμισης», όπως τη χαρακτήρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος την προετοίμασε το 2015 και τελικά υπέγραψε και την οριστική ενεργοποίησή της, δηλώνοντας ότι «η χώρα μας αλλάζει σελίδα όσον αφορά στην αποτύπωση του κτιριακού αποθέματος».

Αύξηση κατά 50% έως και 100% εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες ότι θα σημειώσουν οι θερμές ημέρες στην Ελλάδα, από το 2021 έως και το 2100, βάσει των προβλέψεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο ίδιο χρονικό διάστημα προβλέπεται αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς κατά 30 επιπλέον ημέρες ανά έτος.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, την επόμενη ημέρα της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές που σηματοδοτεί για τη Γη η κλιματική αλλαγή. 

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME