Items filtered by date: March 2021

Οι καύσωνες αλλά και οι πυρκαγιές θα αυξάνονται, ενώ ο χειμώνας θα συμπιεστεί σε μόλις 31 ημέρες, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να καταλαμβάνει έως και το μισό χρονολογικό έτος μέχρι το 2100. Αυτό υπογραμμίζεται σε σενάριο σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μία νέα επιστημονική μελέτη, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιοχή της Μεσογείου και το οροπέδιο του Θιβέτ αναμένεται να βιώσουν τις μεγαλύτερες αλλαγές, ενώ οι εκτεταμένες επιπτώσεις στη γεωργία, την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον θα γίνουν αισθητές παντού.

Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν την κλιμάκωση μιας εν δυνάμει απειλής για το περιβάλλον στη Σιβηρία, όπου το χιόνι έχει μολυνθεί με μικροπλαστικά, καθώς όπως λιώνει, αυτά διεισδύουν στο έδαφος. Οι επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου του Τομσκ (TSU) ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλέξει δείγματα χιονιού από 20 διαφορετικές περιοχές της Σιβηρίας, από τα όρη Αλτάι έως την Αρκτική ζώνη και ότι τα προκαταρκτικά τους ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι αερομεταφερόμενες πλαστικές ίνες εντοπίζονται στο χιόνι σε απομακρυσμένα σημεία της άγριας φύσης.

Published in ΚΟΣΜΟΣ

"Λαμβάνουμε τώρα τις απαραίτητες αποφάσεις, για να επιστρέψει η χώρα μας γρήγορα στην ανάπτυξη", δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, με αφορμή τις ρυθμίσεις πολεοδομικού χαρακτήρα σε δύο τροπολογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών. Όπως τόνισε ο κ. Ταγαράς: "Με απόλυτη συναίσθηση των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού, δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να λειτουργήσει η αγορά ακινήτων, να "ξεμπλοκάρουν" οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί των δήμων και να σχεδιαστούν σωστά οι δομές για την ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα, μεριμνούμε για τη δημόσια ασφάλεια επιταχύνοντας σημαντικά τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων που εγκυμονούν κινδύνους.

Published in ΕΛΛΑΔΑ

Η Γερμανία δήλωσε την Τρίτη ότι κατάφερε να επιτύχει τον εθνικό της στόχο για το κλίμα για το 2020, επιτυγχάνοντας 40,8% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με το 1990. Ωστόσο, αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τα lockdown, που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, τα οποία συνέβαλαν στη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών εδώ και τρεις δεκαετίες για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Published in ΚΟΣΜΟΣ

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων παραμένει ανεξέλεγκτη στη χώρα μας, οδηγώντας σε εξαφάνιση σπάνια είδη πανίδας. Χαρακτηριστικά, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών συνέβησαν δύο σοβαρότατα περιστατικά δηλητηρίασης με θύματα είδη προστατευόμενα και απειλούμενα με εξαφάνιση στη χώρα μας, όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, απευθύνοντας έκληση για την ανάληψη επείγουσας δράσης προς τους αρμόδιους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Published in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Την συμμετοχή της στο πρόγραμμα Εγγυήσεων EaSI ανακοίνωσε η Attica Bank, για την στήριξη των πολύ μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων. Πρόκειται για το εγγυοδοτικό εργαλείο EaSI (απασχόληση και κοινωνική καινοτομία), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ευάλωτων ομάδων, παρέχοντας δάνεια με προνομιακούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Published in ΕΛΛΑΔΑ

Ψήφισμα για τη δημιουργία ενός «Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Ανθρακα» σύμφωνα με τον οποίο «η ΕΕ πρέπει να θέσει εισφορά άνθρακα σε εισαγωγές από λιγότερο κλιματικά φιλόδοξες χώρες» , με συμβατό τρόπο προς το σύστημα του ΠΟΕ, υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  με 444 ψήφους υπέρ, 70 κατά, και 181 αποχές.

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες υποστήριξης και ανάκαμψης για τον Τεχνικό Κόσμο στο σύνολό του, τέθηκαν επί τάπητος στη Σύσκεψη των Προέδρων της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων  (UIA RΙΙ), την πρώτη διευρυμένη ψηφιακή σύσκεψη πριν από τη μεγάλη Σύνοδο στο Ρίο, τον Ιούλιο του 2021, που διοργανώθηκε ψηφιακά την Τετάρτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

Published in ΕΛΛΑΔΑ

 

Τα χέρια όπως και το πρόσωπό της σκαμμένα από τη θάλασσα, τον ήλιο και τα χρόνια. Η κα Σαλάχ ελ Μπουρί είναι διάσημη στα νησιά Κερκένα απέναντι από την ανατολική ακτή της Τυνησίας. Σε ηλικία 87 ετών συνεχίζει να ψαρεύει καθημερινά με την παραδοσιακή μέθοδο «χαρίφια», στήνοντας παγίδες με δίχτυα και πιάνοντας τα ψάρια που χρειάζεται για τα προς το ζειν.

Published in ΚΟΣΜΟΣ

Το ποδόσφαιρο μπορεί να μην θεωρείται ως το πιο φιλικό προς το περιβάλλον άθλημα, αλλά μια νέα έκθεση δείχνει ότι έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους κύριους μοχλούς της επερχόμενης πράσινης μετάβασης, αναφέρει η EURACTIV France.

Published in ΚΟΣΜΟΣ
Page 1 of 2

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME