ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ (11)

«H “ υψηλή πολιτική” είναι επιτυχημένη όταν φτάνει χαμηλά, όταν αγγίζει τον καθένα από εμάς, σαν εργαζόμενο, σαν καταναλωτή, σαν πολίτη, όταν βελτιώνει την καθημερινότητά μας και την τσέπη μας, όταν βελτιώνει το περιβάλλον που ζούμε, δουλεύουμε και διασκεδάζουμε, όταν αφήνει, τελικά, απτό θετικό πρόσημο στη ζωή μας» ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ανοίγοντας το ειδικό webinar «Green Energy» του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Ελλάδα εντυπωσίασε με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης ως το 2028. Σε συζητήσεις μου με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το χρησιμοποιώ ως παράδειγμα. Αποτελεί ένα τολμηρό βήμα για βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Αλλαγές τέτοιου μεγέθους δεν είναι ποτέ εύκολες, είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης».Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον σε ομιλία της στο ενεργειακό συνέδριο που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την "εβδομάδα ενέργειας". Η κα Σίμσον χαρακτήρισε επίσης ως μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη το πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050.

«Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2020 δείχνουν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 από την κυβέρνησή μας για τη διάσωση της εταιρείας και τη μετατροπή της σε μια σύγχρονη ενεργειακή δύναμη αποδίδει καρπούς. Με σχέδιο και συνετό προγραμματισμό, η ΔΕΗ έχει αποκτήσει ξανά τη θέση που της αξίζει ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αφήνοντας πίσω της τις ζημιές-ρεκόρ που κατέγραψε το 2018 και το 2019 και που την είχαν μετατρέψει σε συστημικό κίνδυνο για την εθνική οικονομία», Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ.  

 

Σε καταλύτες για την ενεργειακή μετάβαση μπορούν να αναδειχθούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όπως υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε διαδικτυακή συνάντηση σχετικά με την ίδρυση «Δικτύου Ελληνικών ΑΕΙ για την Αειφορία». 

Τα νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και αναβαθμίσεις υφιστάμενων υποδομών, όπως κέντρα υψηλής τάσης, υποσταθμοί βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, οι προγραμματισμένες και υπό υλοποίηση επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2021-2025 ανέρχονται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Διαβάστε τα κυριότερα έργα από άποψη προϋπολογισμού και σημαντικότητας έργα σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ:

Μεγάλο όφελος αναμένεται να δει μεγάλος αριθμός  καταναλωτών από τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από τον ΑΔΜΗΕ και αφορoύν τις διασυνδέσεις των νησιών μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η  μείωση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) λόγω της προόδου των διασυνδέσεων των νησιών αντισταθμίζει την επιβάρυνση των καταναλωτών από την αύξηση των χρεώσεων για το σύστημα μεταφοράς που αναμένεται από εφέτος για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ.

Page 1 of 2

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME