ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (16)

Η Ευρώπη έζησε το 2020 την πιο ζεστή της χρονιά, με τις περιοχές της Αρκτικής να αντιμετωπίζουν ένα καλοκαίρι ακραίων δασικών πυρκαγιών εν μέρει εξαιτίας της χαμηλής χιονόπτωσης και τη θερμοκρασία στη Σιβηρία να είναι κατά 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο, ανακοίνωσε σήμερα το Πρόγραμμα Γεωσκόπησης της ΕΕ Κοπέρνικος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε σήμερα στη Σύνοδο Ηγετών για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά υπό την προεδρία του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κλίμα και πρώην Αντιπροέδρου, Τζον Κέρι. Ο κ. Σκρέκας εξήρε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την υιοθέτηση νέων, πιο φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με εκείνους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά το ήμισυ έως το τέλος της δεκαετίας. Η θέσπιση του νέου φιλόδοξου κλιματικού στόχου των ΗΠΑ στόχο έχει να συσπειρώσει και άλλες χώρες, προκειμένου να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  Πριν από την προγραμματισμένη διήμερη διαδικτυακή συνάντηση δεκάδων ηγετών του κόσμου με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που διοργανώθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 50% και 52% έως το 2030, με βάση σε επίπεδα του 2005.

 Η ανάπτυξη της παγκόσμιας και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας επανασχεδιάζεται και περιστρέφεται πλέον γύρω από έναν όρο που κυριαρχεί παντού και έχει να κάνει με το σεβασμό στο περιβάλλον. Όλοι πλέον αναφέρονται στην πράσινη οικονομία, στις πράσινες χρηματοδοτήσεις στα κριτήρια ESG. Ο όρος πράσινη οικονομία κυριαρχεί πλέον στην διεθνή και κατ’ επέκταση στην εγχώρια ατζέντα καθώς σχεδιάζονται οι στρατηγικές ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας και των επιμέρους κλάδων της. Η πράσινη οικονομία έχει δημιουργήσει μια σειρά νέων όρων που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ήταν άγνωστοι στο ευρύ κοινό όπως πράσινες χρηματοδοτήσεις, πράσινη ανάπτυξη. Στο επιχειρείν κυριαρχεί ο όρος ESG (Environmental, Social, Corporate Governance).Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για τον μέσο πολίτη; 

Καθοριστικός παράγοντας για την κλιματική κρίση, οι συνέπειες της οποίας γίνονται με τον καιρό όλο και περισσότερο αισθητές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας είναι οι περίφημες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Με απλά λόγια, όλα τα αέρια συστατικά της ατμόσφαιρας που συμβάλλουν στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ή όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται “φαινόμενο του θερμοκηπίου”, αναφέρονται συνολικά με τον όρο ως "αέρια του θερμοκηπίου". Καθώς απορροφούν την μεγάλου μήκους κύματος γήινη ακτινοβολία και επανεκπέμπουν θερμική ακτινοβολία, συμβάλουν στο να θερμαίνουν την επιφάνεια της Γης. Ορισμένα αέρια, όπως το όζον έχουν ημιδιαφάνεια και στην ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να απορροφούν ένα μέρος της, συμβάλλοντας ως ένα βαθμό και στην ψύξη της γήινης επιφάνειας. Εκτός των υδρατμών, τα κυριότερα αέρια που συμμετέχουν στην αύξηση της θερμοκρασίας είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, τα οξείδια του αζώτου, οι χλωροφθοράνθρακες και όζον. Που βρίσκεται όμως η Ελλάδα σε επίπεδο εκπομπών αεριών θερμοκηπίου;

Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, κυρίως κατοικιών, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1,731 δισ. ευρώ, ενώ η πράσινη μετάβαση είναι επίσης ο άξονας για τον οποίο δεσμεύονται τα περισσότερα κονδύλια 6,026 δισ. ευρώ από τα 30,919 δισ. ευρώ που είναι συνολικά οι πόροι του ταμείου, μέγεθος που περιλαμβάνει τόσο τις επιδοτήσεις όσο και τα δάνεια. Στο Ταμείο εντάσσονται επίσης σειρά εμβληματικών έργων από τον τομέα της ενέργειας όπως η ανάπτυξη νησιωτικών διασυνδέσεων, η δημιουργία μονάδων αποθήκευσης, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η υπογειοποίηση δικτύων.

Page 1 of 3

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME