ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (18)

Περ

Σήμερα, 22 Απριλίου, γιορτάζουμε την Ημέρα της Γης και ευαισθητοποιούμαστε για το μεγάλο, κοινό μας σπίτι. Σε μία εποχή που οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας είναι πιο έντονες από ποτέ, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύονται σε βασικές προτεραιότητες. Το πράσινο μήνυμα της ημέρας βρίσκεται στην καρδιά των έργων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ προετοιμάζοντας ένα καθαρό μέλλον για τις γενιές που έρχονται.

Η 22α Απριλίου εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια έχει θεσμοθετηθεί από την κοινωνία των πολιτών ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Χρόνο με το χρόνο, η μέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η κλιματική και η περιβαλλοντική κρίση καθιστούν επιτακτική την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά κυρίως την άμεση λήψη μέτρων, καθώς η ανθρωπογενής δραστηριότητα φαίνεται ότι δεν έχει αφήσει σχεδόν τίποτα ανεπηρέαστο στον πλανήτη. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει πρόσφατη επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge, σύμφωνα με την οποία το 2,8% των εκτάσεων του πλανήτη παραμένει ανέπαφο οικολογικά, με υγιείς πληθυσμούς όλων των ενδημικών ζώων και φυτών και με ανεπηρέαστους οικοτόπους.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης γιορτάζει φέτος την 70η επέτειο από την ίδρυσή της, στις 11 Απριλίου 1951. Πρόκειται για την παλαιότερη, ανελλιπώς παρούσα εδώ και εβδομήντα χρόνια, μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Η πολύπλευρη δράση της και το πλούσιο αρχείο της αποτελούν πλέον τη μνήμη της ελληνικής φύσης και των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την προστασία της.Ενώ, οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της ΕΕΠΦ τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Διαβάστε την ιστορική αναδρομή: 

 Περισσότερες 700 νεκρές χελώνες καταγράφηκαν φέτος στη χώρα μας, αναφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, καλώντας όλους σε εγρήγορση εν όψει της θερινής περιόδου. Η Οργάνωση κάνει λόγω για ένα τραγικό ρεκόρ, καθώς πρόκειται για τις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά  από την έναρξη λειτουργίας  του Δικτύου Διάσωσης το 1992. Τυχαίες συλλήψεις σε αλιευτικά εργαλεία και  πλαστικά απορρίμματα  αποτελούν τις κύριες απειλές στη θάλασσα.

«Ασπίδα» προστασίας για 17.000 ζώα και φυτά της Ελλάδας πρόκειται να αποτελέσει ο «Κόκκινος Κατάλογος», ο οποίος ύστερα από 12 χρόνια επικαιροποιείται και διευρύνεται, καθώς όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, άμεσα ξεκινάει η ψηφιοποίηση του νέου «Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών στην Ελλάδα» από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

“Μαΐστρος” είναι το όνομα του πρώτου Αργυροπελεκάνου στον οποίο τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός στη Δυτική Ελλάδα, καθώς με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή σήμανσης Αργυροπελεκάνων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων, στο πλαίσιο του διεθνούς Προγράμματος Pelican Way of LIFE.

Page 1 of 3

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME