Εστιάζοντας στις αλλαγές που θα φέρουν στη ζωή των πολιτών οι ενεργειακές επενδύσεις, με την αξιοποίηση και πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η γενική γραμματέας αναφέρθηκε στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της διασύνδεσης των νησιών, που έχει και άμεσο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς σήμερα η ηλεκτροδότησή τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πετρέλαιο ή μαζούτ.
Ακόμη, όπως είπε η κα Σδούκου, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν «μια σειρά από έργα για ενίσχυση και υπογειοποίηση του δικτύου διανομής, τα οποία θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα του δικτύου. Παράλληλα, όμως θα ενισχύσουν και τη δυνατότητα διασύνδεσης περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή, «οι ΑΠΕ είναι όχι μόνο ο καλύτερος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από περιβαλλοντική άποψη, αλλά και ο φθηνότερος». Παράλληλα, τα έργα ΑΠΕ δημιουργούν, όπως υπογράμμισε, νέες, μόνιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα, το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ενισχύει τις ΑΠΕ με δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Σδούκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόκειται, πρώτον, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ με 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα πλήρωναν οι καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, και δεύτερον, για την απλοποίηση και ψηφιοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου.
Όπως έκανε γνωστό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, τη Δευτέρα στην Επιτροπή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα συζητηθεί η δεύτερη φάση απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων για την προώθηση της Πράσινης Ενέργειας, ενώ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το μέγεθος του εγχειρήματος μπορούμε να το κατανοήσουμε καλύτερα, αν σκεφτούμε ότι μετά τον ν.3468/2006, που εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα, διαμορφώνεται για πρώτη φόρα ένα νέο ολοκληρωμένο αδειοδοτικό πλαίσιο από το στάδιο της έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού μέχρι και την Άδεια Λειτουργίας».
Η γενική γραμματέας υπενθύμισε ότι «το ΥΠΕΝ τον περασμένο Δεκέμβριο απέστειλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση των ανταγωνιστικών διαδικασιών ως το 2024, με την ισχύ που θα δημοπρατηθεί να είναι 2.1 GW για κοινούς διαγωνισμούς αιολικών και φ/β σταθμών και επιπλέον 1 GW μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών για ειδικές περιπτώσεις διαγωνισμών». Όπως εξήγησε, κάθε τεχνολογία θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον το 30% της ισχύος που θα δημοπρατείται.
Υπογράμμισε δε, ότι το ΥΠΕΝ έχει επίσης προτείνει τη διενέργεια διαγωνισμών για σταθμούς ΑΠΕ που θα συνοδεύονται από σταθμούς αποθήκευσης, αλλά και για offshore αιολικούς σταθμούς.
Στον σημαντικό όγκο έργων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, αλλά και τις τεχνολογίες που ενισχύουν τη διείσδυση των ΑΠΕ προς όφελος των επενδυτών και των καταναλωτών αναφέρθηκε απ΄ την πλευρά του ο Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου, ειδικός επιστήμονας, διευθυντής του γραφείου Τύπου και δημοσίων Σχέσεων ΡΑΕ. «Σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουμε υψηλή διείσδυση σε έργα ΑΠΕ», ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι με βάση και την επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ, ο στόχος που τίθεται είναι «η μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές και με σεβασμό στο περιβάλλον», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρήστου.
Οι προκλήσεις στον χώρο των ΑΠΕ, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα, αλλά και η ανάγκη εξασφάλισης ισορροπίας αλλά και δικαιοσύνης, τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους καταναλωτές στη διείσδυση των ΑΠΕ ήταν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δρ. Στέλιου Λουμάκη, προέδρου του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά.
Τέλος, ο Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), μιλώντας για τις προοπτικές των ΑΠΕ, έκανε λόγο για την ανάγκη πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων για την εξασφάλιση καθαρότερης και φθηνότερης ενέργειας, που συνδυάζει τα οικονομικά οφέλη, αλλά και την περιβαλλοντική προστασία. Τέλος, ο κ. Παπασταματίου αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού προς τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και προς τους επενδυτές και τάχθηκε κατά της ισοπεδωτικής κριτικής που ασκείται προς τις ΑΠΕ. «Η αιολική ενέργεια είναι μέρος της λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ.
Παρακολουθήστε ολόκληρο το webinar στον ιστότοπο:
Ηλίας Παλιαλέξης