Αυτός ο νέος στόχος, ο οποίος θα υποβληθεί επίσημα στα Ηνωμένα Έθνη, αντιπροσωπεύει την απόλυτη διαφοροποίηση από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και την άρνησή του για τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος και «θα δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που ενημερώθηκε για τους νέους στόχους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να περιμένουν. Το κόστος της καθυστέρησης είναι πολύ μεγάλο και το έθνος μας είναι αποφασισμένο να δράσει τώρα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακτήσουν τη διεθνή αξιοπιστία τους, από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα. Απ΄ την πλευρά της, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει ήδη βοηθήσει στην εξασφάλιση βελτιωμένων μειώσεων εκπομπών από χώρες όπως ο Καναδάς, η Αργεντινή και η Ιαπωνία. Πράγμα που σημαίνει ότι, μαζί με νέες δεσμεύσεις από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, κυβερνήσεις που αποτελούν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας πλέον διαμορφώνουν στόχους συμβατούς με τη διακοπή της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από 1,5C, που αποτελεί και τον βασικό στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για την αποφυγή των καταστροφικών κλιματικών επιπτώσεων.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής άνθρακα στον κόσμο, έχει εκφράσει τον σκεπτικισμό της για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα, αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Xi Jinping, θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του προέδρου Μπάιντεν για το κλίμα, την ίδια ώρα που ο Λευκός Οίκος είναι πεπεισμένος ότι η Αμερική διατηρεί την επιρροή της σε αυτόν τον τομέα. «Αυτός ο νέος στόχος μας δίνει σημαντική ώθηση στην προώθηση της κλιματικής δράσης στο εξωτερικό», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Κάθε τόνος μειώσεων διοξειδίου του άνθρακα που επιτυγχάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην έμπνευση για κλιματική δράση στο εξωτερικό», αναφέρει.
Απέναντι στο καθήκον να επιτύχει ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό αποτέλεσμα, ο νέος στόχος των ΗΠΑ δεν μοιάζει με αυτούς του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να είναι μεταξύ των ισχυρότερων δεσμεύσεων μέχρι σήμερα. Απ΄ την πλευρά του ο António Guterres, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι απαιτείται μείωση κατά 50% από τις ΗΠΑ προκειμένου ο πλανήτης να μην πέσει σε μία κλιματική «άβυσσο», με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές στο μισό έως το 2030, εάν πρόκειται να περιορίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες καυσώνων, πυρκαγιών, πλημμυρών και κοινωνικών αναταραχών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επανέλαβε ότι θέλει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ να λειτουργεί 100% με καθαρές πηγές όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έως το 2035. Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της έχει προκαλέσει μια έκρηξη στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών αυτοκινήτων με ταυτόχρονο όφελος τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα όμως έχει αποφύγει, τη δέσμευση όλα τα οχήματα που θα πουληθούν έως το 2035 να είναι μοντέλα μηδενικών εκπομπών, παρά την σχετική επιστολή – προτροπή από τους κυβερνήτες δώδεκα πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης. «Ο νέος στόχος είναι πολύ φιλόδοξος, ακόμη κι αν κάποιος θεωρήσει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ έχουν ήδη μειωθεί από το 2007», δήλωσε ο Flavio Lehner, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ. «Είναι αρκετή αυτή η νέα υπόσχεση; Πιθανώς όχι, αλλά αυτό εξαρτάται επίσης από το τί θα κάνουν και οι άλλοι σημαντικοί ρυπαντές αυτήν τη δεκαετία», πρόσθεσε.Απ΄ την πλευρά του, ο Manish Bapna, διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων, δήλωσε ότι ο νέος στόχος των ΗΠΑ «πρέπει να κάνει τον κόσμο να σηκωθεί και να επικροτήσει».
Ο κ. Bapna πρόσθεσε: «Αυτός ο στόχος θα χρησιμεύσει ως το “αστέρι του βορά” για την εσωτερική πολιτική του Προέδρου Μπάιντεν. Θα δημιουργήσει μια πιο δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία. Το μήνυμα προς τους άλλους μεγάλους ρυπαντές είναι δυνατό και ξεκάθαρο: Τώρα είναι η σειρά σας». Απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε την κλιματική κρίση «τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζουμε», θα εκφωνήσει μια σημαντική ομιλία, προκειμένου να ανοίξει τη διήμερη σύνοδο κορυφής, η οποία θα περιλαμβάνει την διαδικτυακή παρέλαση των ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, του Ρώσου προέδρου Πούτιν, του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντα Μόντι, και του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Σκότ Μόρρισον.
Η Σύνοδος θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως η καινοτομία στην καθαρή ενέργεια και η σημασία των ωκεανών και των δασών, με ομιλητές, όπως ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft. Ένας “γαλαξίας” ονομάτων περιβάλλει την εκδήλωση, με την Greta Thunberg, τη σουηδική ακτιβίστρια για το κλίμα, να απευθύνεται σε αμερικανική επιτροπή του Κογκρέσου την Πέμπτη το πρωί, ενώ ο Δαλάι Λάμα, μαζί με άλλους 100 νικητές του βραβείου Νόμπελ, θα ζητήσει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα θα είναι η πρώτη σε μια σειρά συγκεντρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των G7 και των G20, που θα πραγματοποιηθούν πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία φέτος. Ο Τζον Κέρι, απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν, δήλωσε ότι ελπίζει ότι το 2021 θα δούμε τις χώρες να υιοθετούν μια στροφή προς την καθαρή ενέργεια και σε έναν μετασχηματισμό, που θα μας οδηγήσει στην εποχή του διαστήματος και στη Βιομηχανική Επανάσταση. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή μετασχηματισμού της οικονομίας μας στη ζωή μας», δήλωσε ο Κέρι στην Washington Post. «Πρέπει να το καταλάβουμε».
Ορισμένοι ακτιβιστές του κλίματος δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ υστερούν ακόμα σημαντικά στις προσπάθειες για το κλίμα μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Τραμπ, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο μέχρι σήμερα στη μείωση των εκπομπών, με τα αέρια του θερμοκηπίου να αυξάνονται ήδη μετά από την περυσινή μείωσή τους λόγω της πανδημίας.«Ενώ πολλοί θα επικροτήσουν τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου να μειώσει τις εκπομπές των ΗΠΑ τουλάχιστον κατά το ήμισυ έως το 2030, έχουμε την ευθύνη να πούμε την αλήθεια: Δεν είναι επ’ ουδενί αρκετό», δήλωσε ο Evan Weber, πολιτικός διευθυντής και συνιδρυτής του Sunrise Movement. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: Εάν οι ΗΠΑ δεν επιτύχουν πολλά – σίγουρα πολύ περισσότερα – μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, αυτό θα είναι θανατική καταδίκη για τη γενιά μας και τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα βρεθούν στις πρώτες γραμμές της κλιματικής κρίσης στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό», τόνισε.
Ηλίας Παλιαλέξης