Thursday, November 21, 2024
HomeΕΝΕΡΓΕΙΑΑΔΜΗΕ: Το πανόραμα των επενδύσεων που "πρασινίζει" το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα

ΑΔΜΗΕ: Το πανόραμα των επενδύσεων που “πρασινίζει” το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα

 

– Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (υλοποιείται μέσω της θυγατρικής εταιρείας AriadneInterconnection),

– Η Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων,

– Το νέο κυλιόμενο Πρόγραμμα Ανανέωσης Παγίων (αφορά στην ανανέωση κρίσιμου εξοπλισμού),

– Η επέκταση του Συστήματος των 400 kVστην Πελοπόννησο (Ανατολικός και Δυτικός Διάδρομος),

– Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (Νέα Σάντα-MaritsaEast)

Επίσης την προσεχή πενταετία προγραμματίζεται να εισέλθουν σε τροχιά υλοποίησης δύο ακόμη κρίσιμα έργα νησιωτικών διασυνδέσεων, η διασύνδεση των Δωδεκανήσων και η διασύνδεση των νησιών του βορειανατολικού Αιγαίου

Έργα με περιβαλλοντικό πρόσημο

Όπως έχει επισημανθεί από την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, τα έργα που υλοποιεί ο Διαχειριστής εντάσσονται κατ’ εξοχήν στο πλαίσιο της λεγόμενης «ενεργειακής μετάβασης», της στροφής δηλαδή που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα προς ένα πιο «πράσινο» ενεργειακό μείγμα.

Οι διασυνδέσεις των νησιών στο ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς έχουν ένα ισχυρό περιβαλλοντικό πρόσημο καθώς με την ηλέκτρισή τους σηματοδοτούν αυτομάτως την απόσυρση των ρυπογόνων, τοπικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής -που χρησιμοποιούν κυρίως πετρέλαιο ή μαζούτ και έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος λειτουργίας- και την εξασφάλιση αξιόπιστης ηλεκτροδότησης από την ηπειρωτική χώρα.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η απόσυρση αυτών των μονάδων έχει ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, την κατακόρυφη μείωση των αποβλήτων που παράγονται από τη λειτουργία τους και τελικά την πολύ μικρότερη όχληση τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες των διασυνδεόμενων νησιών.

Επιπλέον, εξασφαλίζουν φθηνότερο ρεύμα για όλους με την σταδιακή μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, των χρημάτων δηλαδή που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές προκειμένου να καλυφθεί το υπέρογκο κόστος ηλεκτροπαραγωγής με υγρά καύσιμα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Με την ολοκλήρωση των νησιωτικών διασυνδέσεων στο Αιγαίο, οι χρεώσεις ΥΚΩ αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Μόνο με την διπλή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα (μέσω Πελοποννήσου και Αττικής), οι εκπομπές COστο νησί πρόκειται να μειωθούν κατά 60% και οι χρεώσεις ΥΚΩ κατά 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Επιπρόσθετα, οι ενεργειακές υποδομές που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ σε θάλασσα και στεριά διευκολύνουν την διείσδυση περισσότερων μονάδων ΑΠΕ αφού αυξάνουν σημαντικά τη χωρητικότητα του Συστήματος Μεταφοράς. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η αναβάθμιση του Συστήματος της Πελοποννήσου από τα 150 kVστα 400 kV(Δυτικός και Ανατολικός Διάδρομος) και όλα τα νησιά που προσαρτώνται στο χερσαίο σύστημα αποκτώντας τη δυνατότητα να φιλοξενούν μονάδες ΑΠΕ και συνακόλουθα να συμβάλλουν στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος «πράσινης» ενέργειας.

Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Μεταφοράς

Με κάθε ευκαιρία ο Διαχειριστής επισημαίνει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης χρειάζεται ένα αξιόπιστο και ανθεκτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Γι’ αυτό το λόγο, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά σε ένα φιλόδοξο, εμπροσθοβαρές Πρόγραμμα Ανανέωσης Παγίων ύψους 200 εκατ. ευρώ, σε βάθος πενταετίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό κρίσιμου εξοπλισμού και την ψηφιακή θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς.

Πρόκειται για αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιοτική και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση όλων των καταναλωτών σε ένα περιβάλλον που παρουσιάζει ολοένα περισσότερες προκλήσεις, όπως τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι απειλές της κυβερνοασφάλειας.

Διεθνείς διασυνδέσεις

Εκτός των έργων αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς, ο Διαχειριστής δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στις διεθνείς διασυνδέσεις της Ελλάδας προς τα όμορα κράτη, όπως με το έργο της διασύνδεσης 400 kV μεταξύ Νέας Σάντας και Maritsa στη Βουλγαρία -το βουλγαρικό τμήμα της οποίας βρίσκεται ήδη σε κατασκευή. Μέσα στον Απρίλιο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και για τα 30 χλμ. της γραμμής που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της νέας Γραμμής Μεταφοράς στα μέσα του 2022.

Οι διεθνείς διασυνδέσεις, με τη σειρά τους, αναβαθμίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών στο εγχώριο και ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, μέσω των καθημερινών εισαγωγών-εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτή τη βάση, ο ΑΔΜΗΕ, εξετάζει από κοινού με τους γειτονικούς Διαχειριστές (Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία) νέα έργα αναβάθμισης των διακρατικών διασυνδέσεων.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έχει ως σκοπό την αξιόπιστη, αποδοτική και πράσινη ηλεκτροδότηση της χώρας, προωθώντας την ανάπτυξη του ελεύθερου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μια από τις βασικές του δεσμεύσεις είναι η εξασφάλιση του αδιάλειπτου εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια ικανοποιώντας όλα τα κριτήρια ποιότητας, ασφάλειας και αποδοτικότητας.

RELATED ARTICLES

Most Popular