Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του διοικητή της, είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα παγκοσμίως που προσυπέγραψε τις Αρχές αυτές, ενώ συμμετέχει επίσης σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες κεντρικών τραπεζών, όπως το Δίκτυο Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (Network of Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System – NGFS). Πρόκειται για ένα δίκτυο που έχει συσταθεί με σκοπό την ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων και την ενδυνάμωση του ρόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.
Ειδικότερα, η πρόεδρος Christine Lagarde έχει ήδη δηλώσει ότι η ΕΚΤ «θα διερευνήσει κάθε δυνατή οδό προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή».
Είναι επίσης γνωστό ότι ένα από τα θέματα κατά την τρέχουσα επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική είναι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή, πώς αυτοί επηρεάζουν την επίτευξη των στόχων της σταθερότητας του γενικού επιπέδου των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Χρηματοδοτήσεις για το μετριασμό της κλιματικής κρίσης
Αυτή τη στιγμή, μεγάλο μέρος της παγκόσμιας χρηματοδότησης στοχεύει στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Όπως όμως επισημαίνεται και από την ΤτΕ, επιτακτικά αναγκαία είναι ωστόσο ―μεταξύ άλλων προκειμένου να αποτραπεί και η ένταση της κοινωνικής ανισότητας― και η χρηματοδότηση της ανθεκτικότητας και των έργων προσαρμογής στις μεταβολές του κλίματος, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει ήδη από τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Σύμφωνα με έκθεση της Global Commission on Adaptation, οι επενδύσεις που χρειάζονται για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανθεκτικότητας και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή φθάνουν τα 1,8 τρισ. δολάρια, τα οποία μέσα στην επόμενη δεκαετία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν σε τριπλό όφελος ―οικονομικό όφελος από τη μείωση του κλιματικού κινδύνου και την αποφυγή ζημιών και εν τέλει το συνολικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος― ύψους 7,1 τρισ. δολαρίων. Οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία αυτή.
Ήδη όλες οι ελληνικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Αttica Bank, δίνουν έμφαση στο «Green Banking» προσφέροντας σταδιακά ολοένα και περισσότερα προγράμματα χρηματοδοτήσεων για έργα και προϊόντα που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος.