Υπενθυμίζεται ότι τα καλοκαίρια μας έχουν ήδη περίπου 20% μεγαλύτερη διάρκεια από το παρελθόν και εάν η κλιματική κρίση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τα καλοκαίρια του βόρειου ημισφαιρίου θα μπορούσαν να καλύψουν σχεδόν το μισό του έτους έως το 2100, που σημαίνει ότι θα έχουν δύο φορές μεγαλύτερης διάρκεια σε σχέση με τη δεκαετία του 1950.
Σύμφωνα με την έρευνα, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα της δεκαετίας του 1950, τα μελλοντικά καλοκαίρια θα είναι περισσότερα ακραία, με συχνά κύματα καύσωνα, αλλά και πυρκαγιές.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιστορικά δεδομένα για το κλίμα προκειμένου να μετρήσουν πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές. Ειδικότερα, όρισαν το καλοκαίρι ως την έναρξη κατά 25% θερμότερων θερμοκρασιών και το χειμώνα ως την έναρξη των 25% ψυχρότερων των θερμοκρασιών. Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Geophysical Research Letters, δείχνουν ότι η μέση διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο αυξήθηκε από 78 σε 95 ημέρες μεταξύ 1952 και 2011, ενώ ο χειμώνας έχει συρρικνωθεί από 76 σε 73 ημέρες, ενώ, η άνοιξη και το φθινόπωρο έχουν επίσης συρρικνωθεί.
Χρησιμοποιώντας μοντέλα κλιματικής αλλαγής, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι θα έρθουν ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές, με τα καλοκαίρια του βόρειου ημισφαιρίου να διαρκούν κατά μέσο όρο 166 ημέρες έως το 2100, συμπιέζοντας όλες τις άλλες εποχές και να συρρικνώνονται το χειμώνα σε μόλις 31 ημέρες.
Ηλίας Παλιαλέξης