Η πανδημία της νόσου COVID-19 υπογράμμισε την ανάγκη «επανασχεδιασμού» της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ, η οποία έχει δεσμευτεί να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, δήλωσε ο Κόστα, που μίλησε στην εναρκτήρια σύνοδο του κορυφαίου Συνεδρίου «Κλιματική Αλλαγή – Νέα οικονομικά μοντέλα». «Το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτό το σημείο δεν έχει μέλλον και δεν μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις: την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση της ρύπανσης και την αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας», δήλωσε η Kόστα.
Σύμφωνα με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, η απάντηση της ΕΕ στον αντίκτυπο της πανδημίας πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο υποστήριξη για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, αλλά και την προώθηση μιας «νέας ανάπτυξης περισσότερο δίκαιης, πιο έντιμης και εντός των ορίων αντοχών των φυσικών συστημάτων» που διατηρούν τη ζωή. Απ΄ την πλευρά του ο κ. Frans Timmermans, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την Πράσινη Συμφωνία, ζήτησε μια περισσότερο κυκλική οικονομία για τη μείωση των εκπομπών. «Το μοτίβο εξόρυξης, χρήσης και διάθεσης πόρων πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξουμε εντελώς τον τρόπο σχεδιασμού, επεξεργασίας, κατασκευής και κατανάλωσης των προϊόντων », δήλωσε ο Timmermans στο Συνέδριο.
«Η αγορά χρειάζεται προϊόντα που μπορούν να παραχθούν, να χρησιμοποιηθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά. Πρέπει να έχουμε προϊόντα που γίνονται όλο και περισσότερο από ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτό θα μας βοηθήσει στην οικονομική μεγέθυνση, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσουμε την πίεση στο περιβάλλον», πρόσθεσε. Σήμερα, ο κόσμος καταναλώνει περίπου μιάμιση φορές περισσότερο σε σχέση με την ικανότητά που παρέχουν ανανεώσιμες, αλλά και μη ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια και οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο κόσμος θα χρειαζόταν τρεις πλανήτες για να διατηρήσει τον τρέχοντα τρόπο ζωής.Η ΕΕ ξεκίνησε το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ζητώντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για προϊόντα και καλύτερες δυνατότητες επισκευής τους.
Σε πρόσφατο ψήφισμα για το σχέδιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλε φιλόδοξες προτάσεις για αυτό, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών στόχων για τη μείωση των αποβλήτων. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα για να αποσυνδέσει την ανάπτυξη από τις εκπομπές και τους πόρους και να εξισορροπήσει τη ζωή μας με τον πλανήτη, δήλωσε ο Timmermans στο Συνέδριο. Η διεθνής εκδήλωση διοργανώθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος και κλίματος της Πορτογαλίας υπό την εξάμηνη πορτογαλική προεδρία της ΕΕ.
Στόχος του ήταν να συζητηθεί η συμβολή νέων οικονομικών μοντέλων, συμπεριλαμβανομένης της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης βιο-οικονομίας, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προωθώντας παράλληλα μια δίκαιη, οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη εντός των ορίων της φύσης. Ο Timmermans πρότεινε επίσης τη χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μετατόπιση της οικονομίας της ΕΕ προς ένα πιο κυκλικό μοντέλο. «Εάν ξοδεύουμε με σύνεση, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό που παράγουμε είναι βιώσιμο, ότι η ενέργεια είναι καθαρή, ότι έχουμε οικονομία με αποδοτικούς πόρους, εκεί όπου οι πόλεις μας είναι πράσινες, τα απόβλητα ελαχιστοποιούνται και η φύση προστατεύεται και αποκαθίσταται», είπε.
«Στο τέλος, δεν πρόκειται για τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά για τη σωτηρία μας. Μόνο με την αποκατάσταση της ισορροπίας με το περιβάλλον μας θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό μας και για όλους εκείνους που ακολουθούν μετά από εμάς », πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλε το draft του Σχεδίου Ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Λισαβόνα μάλιστα στοχεύει να αφιερώσει το 47% των κονδυλίων της ΕΕ για την κλιματική μετάβαση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι καμία επένδυση δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της.
Ηλίας Παλιαλέξης