Την ώρα που η ΕΕ δοκιμάζεται από τη φτώχεια και την ανεργία, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται ετησίως. Το κόστος υπολογίζεται σε 143 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία στην ουσία, φεύγουν από την τσέπη των καταναλωτών και πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Στην Ελλάδα κάθε νοικοκυριό πετάει περί τα 100 κιλά τρόφιμα κάθε χρόνο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι πετιέται το εξωφρενικό ποσοστό της τάξης του 30-40% της παραγωγής, κυρίως από τα αναπτυγμένα κράτη. Επιπλέον, πέρα από την κατάφωρη κοινωνική αδικία και την απίστευτη οικονομική σπατάλη, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της παραφροσύνης είναι ακόμα ανυπολόγιστες. Μέσα στο χάος της πολυνομίας, για το εν΄ λόγω ζήτημα υπάρχει σοβαρό κενό νομοθεσίας τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Κενό, που εάν δεν καλυφθεί με τον αυστηρότερο τρόπο, σε συνδυασμό με διάχυση της γνώσης και της καινοτομίας για βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, μπορεί μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς. #postoftheday