«Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι μέρα αναστοχασμού για όσα οφείλουμε να κάνουμε για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών Δρ. Κώστας Τριάντης αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα σε σχέση με την περιβαλλοντική πολιτική καθώς, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Oι προκλήσεις αλλά και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν».
Μάλιστα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ και οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας γιορτάζουν τη σημερινή ημέρα με σαράντα εκδηλώσεις σε όλη τη Ελλάδα, από την Ήπειρο και τις Πρέσπες ως τη Ροδόπη και τον Έβρο, από την Αττική έως τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο κ. Τριάντης: «Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται σχεδόν τρία χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και οι προκλήσεις αλλά και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν».
«Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να ολοκληρωθεί ο Εθνικός Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων ειδών, η στρατηγική μελέτη για τον Οικοτουρισμό της Ελλάδας, οι πρώτες από τις 32 μελέτες πεδίου ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας, οι δράσεις που χρηματοδοτούμε για τα Γεωπάρκα της χώρας και πιστεύω πως θα έχουμε και θετικά νέα για την ένταξη του Ολύμπου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO».
Πέραν αυτών, συνεχίζει ο κ. Τριάντης: «Σημαντική αποστολή του Οργανισμού είναι και οι γνωμοδοτήσεις για έργα και δραστηριότητες εντός του Δικτύου Natura 2000 που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3000 για φέτος, η λειτουργία του Φαραγγιού της Σαμαριάς, ενώ ξεκινάει και η υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου που αφορά το Εθνικό Σύστημα Φύλαξης και Παρακολούθησης των προστατευόμενων περιοχών με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Σε αυτό, όπως εξηγεί, «θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά δράσεις που ήδη υλοποιούνται όπως οι Ειδικές Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και το σύστημα επιτήρησης και φύλαξης της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής της Γυάρου σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και το WWF Ελλάς».
Κυρίως όμως, τονίζει ο Δρ. Τριάντης: «Η ενεργοποίηση της αρμοδιότητας διενέργειας περιβαλλοντικών ελέγχων που πρόσφατα απέκτησαν όλα τα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ».
«Μεγάλες προκλήσεις είναι η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Σχεδίων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της χώρας, και εδώ υπάρχει καθυστέρηση, και η επέκταση του δικτύου αυτού, κυρίως στο θαλάσσιο κομμάτι, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030», ανέφερε.
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ προσκαλεί το κοινό να επισκεφθεί και να γνωρίσει τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει από την Τετάρτη 24 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 10 Ιουνίου.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ενημερωτικές ημερίδες.
Στον διαδραστικό χάρτη, που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις:
https://necca.gov.gr/nea-anakoinoseis-deltia-typou/pagkosmia-imera-perivallontos-2023/
Πρόσφατα ο ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου παρουσίασε ένα ανθολόγιο των στίχων 171 παραδοσιακών τραγουδιών από δώδεκα γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, από τον Έβρο, ως τα Επτάνησα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, καθώς και από την Κάτω Ιταλία, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο, τα οποία περιλαμβάνονται στο Μουσικό Αρχείο της Δόμνας Σαμίου. Κάποια από τα τραγούδια είναι ανέκδοτα, ενώ τα ήδη δημοσιευμένα συμπληρώθηκαν με στίχους από χειρόγραφες σημειώσεις της ίδιας της Δόμνας Σαμίου ή από άλλες πηγές. Τα τραγούδια συνοδεύονται από σύντομα σχόλια, τα οποία παρέχουν βασικές πληροφορίες, αλλά και κάποιες πιθανές αναγνώσεις του πολυεπίπεδου νοήματός τους. Ειδικά τα τραγούδια των εθιμικών δρώμενων, συνοδεύονται από εκτενέστερα σχόλια για τα έθιμα με τα οποία σχετίζονται: https://necca.gov.gr/fysi-kai-paradosiako-tragoudi/
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.