Στήριξη των νέων και των παιδιών που βρίσκονται αντιμέτωπα με την φτώχεια
Η συμφωνία μεταξύ των συννομοθετών της ΕΕ ορίζει ότι οι χώρες στις οποίες ο αριθμός των παιδιών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ, θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον το 5% των πόρων του Ταμείου σε δράσεις που συμβάλλουν στην ισότιμη πρόσβαση των παιδιών σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, δωρεάν παιδική μέριμνα, αξιοπρεπή στέγαση και επαρκή διατροφή. Ωστόσο, και τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέσουν μέρος των κονδυλίων που τους αντιστοιχούν για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.
Οι προγραμματισμένες δαπάνες σε όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί από την κρίση της νόσου COVID-19. Σε χώρες όπου ο αριθμός των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ, το 12,5% των πόρων του Ταμείου θα δαπανηθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Τα σχετικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ιδίως υπό τη μορφή μαθητείας, και τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία.
Παροχή βοήθειας σε όσους το χρειάζονται περισσότερο
Το Κοινοβούλιο πέτυχε στις διαπραγματεύσεις να αφιερωθεί τμήμα του προϋπολογισμού στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας σε κάθε κράτος μέλος. Τουλάχιστον το 3% των κονδυλίων θα δαπανηθεί προς όφελος όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, μέσω της παροχής τροφίμων και βασικών αγαθών ή μέσω της αντιμετώπισης της υλικής στέρησης, η οποία ορίζεται ως η αδυναμία κάλυψης του κόστους απρόβλεπτων δαπανών, επαρκούς θέρμανσης, θρεπτικών γευμάτων ή διαρκών αγαθών.
Άλλα σημεία της συμφωνίας
- Το 25% των κονδυλίων θα διατεθεί για την κοινωνική ένταξη, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των μειονεκτουσών ομάδων
- Επαρκής χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των κοινωνικών εταίρων στα κράτη μέλη
- Διασφάλιση ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της ΕΕ θα σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα
Ο εισηγητής David Casa (ΕΛΚ, Μάλτα) δήλωσε: «Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ευρώπη. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε τους εργαζομένους, τους νέους, τα παιδιά και τους σπουδαστές με σχεδόν 90 δισ. ευρώ. Είμαι πεπεισμένος ότι τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν στοχευμένα εκείνους που τα χρειάζονται πραγματικά: άνεργους ανθρώπους, άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, παιδιά σε συνθήκες φτώχειας και νέους, στους οποίους θα πρέπει να δοθούν όλες οι ευκαιρίες για εργασία, κατάρτιση και σπουδές. Πρόκειται για σαφές παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεκριμένο και θετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών της».
Πηγή: euractiv.gr