«Η χώρα μας τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει καλύψει πολύ από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών σχετικά με τα απαραίτητα έργα διαχείρισης λυμάτων». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, σε διαδικτυακή ημερίδα της γενικής γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «καταφέραμε με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αυξήσουμε σε 240 τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, που απέκτησαν τις απαιτούμενες υποδομές. Εμείς στο ΥΠΕΝ εργαζόμαστε σκληρά στο πεδίο, ώστε και τη δημόσια υγεία να προστατεύσουμε και το φυσικό περιβάλλον να θωρακίσουμε».
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των φορέων σχετικά με την Αιτιολογημένη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μη ορθή εφαρμογή άρθρων της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ σχετικά με την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη, αποφασίστηκε ο συντονισμός των δράσεων από εδώ και στο εξής, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των αναγκαίων έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε όλη τη χώρα.
Tην παρουσίαση του σχεδίου της ελληνικής πλευράς, έκανε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Όπως δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος: «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ως χώρα στον τομέα της διαχείρισης των λυμάτων. Η παρούσα προειδοποιητική επιστολή δείχνει ακριβώς αυτό το κενό που υπάρχει ανάμεσα στη χώρα μας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον τρόπο διαχείρισης των αστικών λυμάτων. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, καθώς έχουμε φέρει σε κατάσταση συμμόρφωσης με την οδηγία ακόμη 70 οικισμούς, φτάνοντας τους 240 συνολικά σε όλη τη χώρα. Η συγκεκριμένη αιτιολογημένη γνώμη αφορά 209 οικισμούς από τους οποίους, οι 37 βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ τόσο ως προς τη συλλογή αστικών λυμάτων, όσο και ως προς τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων που τους εξυπηρετούν. Άλλοι 137 οικισμοί έχουν πάρει έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή από εθνικά προγράμματα για την υλοποίηση των έργων.
Σε 100 από αυτούς ήδη εκτελούνται έργα. Για 5 οικισμούς εκκρεμεί έγκριση χρηματοδότησης, ενώ 20 δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τις μελέτες τους».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, δήμοι και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ενημερώθηκαν σχετικά με την επεξεργασία αστικών λυμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα επιβολής προστίμου στη χώρα μας, λόγω μη συμμόρφωσης με τη σχετική οδηγία.
Ειδικότερα, έως το 2005, έπρεπε να είχαν συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία 482 οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων. Πριν από δύο χρόνια σε συμμόρφωση ήταν μόλις 170 οικισμοί. Σήμερα οι οικισμοί σε συμμόρφωση, είναι 240 και στόχος είναι να ξεπεράσουν τους 350, έως το τέλος του 2023.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Rasmussen Carsten επικεφαλής της DG Regio για την τη χώρα μας, o γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχαήλ Σταυριανουδάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής και αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, όπως επίσης και ο Γιώργιος Μαρινάκης, πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ.
Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιώργος Ζερβός, ο οποίος παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των υποδομών διαχείρισης αστικών λυμάτων.