Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την Πέμπτη για ακόμη μια φορά να υπάρξει καλύτερη συνειδητοποίηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια στον κόσμο, κατά τη διάρκεια υπουργικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που παραμένει διχασμένο στο θέμα αυτό.
“Καμιά περιοχή δεν είναι στο απυρόβλητο. Οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν όλες τις ηπείρους”, υπενθύμισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
“Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα βαθιές όταν προστίθενται στην ευθραυστότητα και στις παρελθούσες και σημερινές συγκρούσεις” και “είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή και η κακή διαχείριση του περιβάλλοντος είναι πολλαπλασιαστές των κινδύνων”, δήλωσε.
Για παράδειγμα, ο Γκουτέρες υπενθύμισε ότι “πέρυσι, περισσότερα από 30 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των καταστροφών που συνδέονταν με το κλίμα”. Αυτές οι μετακινήσεις του πληθυσμού έχουν αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις περιοχές προορισμού αυτών των μεταναστεύσεων.
Για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, είναι απαραίτητο να αναλάβουμε μια “ξεκάθαρη” δέσμευση και όλοι να αναλάβουμε “αξιόπιστες πράξεις” για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου”, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
“Για να αντιμετωπίσουμε τις ήδη καταστροφικές συνέπειες της απορρύθμισης του κλίματος στη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των πληθυσμών όλου του κόσμου, χρειαζόμαστε πρόοδο στο θέμα της προσαρμογής και της ανθεκτικότητας”, δήλωσε επίσης ο επικεφαλής του ΟΗΕ. “Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η οικοδόμηση της ειρήνης μπορούν και πρέπει να ενισχύονται αμοιβαία”.
Η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη σχέση μεταξύ του κλίματος και της ασφάλειας διεξήχθη τον Φεβρουάριο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Κανένα κείμενο, απόφαση ή διακήρυξη δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει λόγω των διαιρέσεων, οι οποίες αναμένονταν να επαναληφθούν και σήμερα. Ανάμεσα στις ιδέες είναι αυτή της δημιουργίας θέσης ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το εν λόγω θέμα, μια αρχικά γερμανική πρόταση.
Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία κυρίως, αλλά και η Κίνα και η Ινδία, είχαν εκφράσει τους ενδοιασμούς τους να δουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να ασχολείται με αυτό το θέμα με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζεται τις συγκρούσεις, όπως πρότειναν οι δυτικές χώρες. Η Μόσχα δεν ήταν αντίθετη στο να μιλήσει κατά περίπτωση για τη σχέση μεταξύ του κλίματος και της ασφάλειας, αλλά θεωρεί όπως και άλλες χώρες ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι το καλύτερο φόρουμ για να το συζητήσει.