Thursday, November 21, 2024
HomeΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗΠεριβάλλον, μνημεία, κλιματική αλλαγή και το πακέτο Fit for 55

Περιβάλλον, μνημεία, κλιματική αλλαγή και το πακέτο Fit for 55

Τη στήριξη της ελληνικής πρωτοβουλίας για την προστασία των μνημείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική κρίση, ζήτησε από τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, κατά τη διήμερη Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας την περασμένη Τρίτη και την Τετάρτη.

Όπως έγινε γνωστό από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σλοβένος προεδρεύων του Άτυπου Συμβουλίου, Andrej Vizlak, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του Έλληνα υφυπουργού στηρίζοντας την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, εν όψει της Ειδικής Συνόδου του Ο.Η.Ε. για το κλίμα (COP26), που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την UNESCO και διεθνείς οργανισμούς και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην COP 25 το 2019 στη Νέα Υόρκη.

Τα κυρίαρχα θέματα που συζητήθηκαν κατά το Άτυπο Συμβούλιο ήταν το Νομοθετικό Πακέτο “Fit for 55” για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίου κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030 εντός Ε.Ε., οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα ενόψει της COP26, το παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα και η πρωτοβουλία της Ε.Ε. για τους άγριους επικονιαστές.

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου ξεκίνησε με τη συζήτηση για το Νομοθετικό Πακέτο “Fit for 55” με τον Έλληνα υφυπουργό να παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα, με την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Αμυράς, εξέφρασε επιμέρους επιφυλάξεις για κάποιες πτυχές του Ευρωπαϊκού πακέτου μέτρων, με κυρίαρχη την εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (Σ.Ε.Δ.Ε.) στη ναυτιλία, τον κατασκευαστικό κλάδο και τις οδικές μεταφορές.

Αναφορικά με το κλίμα και την επερχόμενη COP26, ο Έλληνας υφυπουργός επιβεβαίωσε τη στρατηγική δέσμευση της Ελλάδας να στηρίξει τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η δεύτερη ημέρα των εργασιών της Άτυπης Συνόδου, με την παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus Sinkevicius, επικεντρώθηκε στην προετοιμασία του νέου στρατηγικού πλαισίου βιοποικιλότητας και την ανάσχεση της συνεχιζόμενης απώλειας της.

«Η ενίσχυση της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων, η μείωση του χάσματος μεταξύ των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών πόρων και των μέσων που απαιτούνται για τους στόχους του 2050, η αναβάθμιση της συνεισφοράς της φύσης στους ανθρώπους και ο δίκαιος διαμοιρασμός, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την Ευρώπη» δήλωσε σχετικά ο κ. Αμυράς.

Τέλος, ο Έλληνας υφυπουργός παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ να συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συγκεκριμένες ποικιλίες δένδρων, οι οποίες ευνοούν την αύξηση του πληθυσμού των άγριων επικονιαστών και κατά προέκταση την επισιτιστική ασφάλεια.

 

Στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

 

Κ. Αραβώσης: Το πακέτο “Fit for 55″ θα αλλάξει τα πάντα

Ο κ. Αραβώσης, την Πέμπτη, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για την νέα δέσμη νομοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ” Fit for 55″, επεσήμανε ότι η συζήτηση τώρα ξεκινάει, αλλά πρόκειται για μία συζήτηση η οποία θα αλλάξει τα πάντα στο άμεσο μέλλον.

Όπως τόνισε ό κ. Αραβώσης «η χώρα μας είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη κλιματικά και περιβαλλοντικά, αλλά πρέπει να αναζητήσουμε την καλύτερη διαδρομή που θα ταιριάζει με τις προτεραιότητές μας».

Όπως έκανε γνωστό, στο προσεχές διάστημα, «ολοκληρώνεται η σύνταξη του κλιματικού νόμου και αναθεωρείται το ΕΣΕΚ, που στην οποία είναι το business plan για τις δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγάλου όγκου των νομοθετημάτων, όλες οι προτάσεις χρήζουν εις βάθος μελέτη και γι΄ αυτό οι απόψεις μας θα πρέπει να τεκμηριώνονται και να βρίσκονται σε συνάρτηση με τις προτάσεις των εμπλεκομένων», ανέφερε ο κ. Αραβώσης, καθώς το πακέτο Fir for 55 θα επιφέρει ριζικές αλλαγές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αραβώσης επανέλαβε ότι «στη Λιουμπλιάνα το πακέτο αντιμετωπίστηκε από πολλές χώρες με επιφυλακτικότητα, καθώς πρόκειται να αλλάξουν τεχνολογίες σε αυτοκίνητα, αεροπλάνα, στον κτιριακό τομέα κλπ, καθώς και σε βιομηχανικά συστήματα αφού προβλέπονται μεγάλες αλλαγές» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει η υποστήριξη της ΕΕ, αλλά πρέπει να κινηθούμε και προς την καινοτομία με ευέλικτα εργαλεία».

«Ο πυρήνας του Fit for 55 είναι η τιμολόγηση του άνθρακα. Καλούμαστε να αναζητήσουμε νέα εναλλακτικά καύσιμα και να επενδύσουμε σε αυτά», τόνισε ο κ. Αραβώσης και πρόσθεσε ότι «η επιτυχία του πακέτου έγκειται στο να πειστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο».

«Για την Ελλάδα ζητούμενο είναι να έχει θετική επίπτωση στους πολίτες και την οικονομία, να μην επιβαρύνει τους αδύναμους, αλλά και να κλείσει τις ανισότητες». Το Fit for 55 είναι ένα πακέτο παρεμβάσεων για επίτευξη του κλιματικού στόχου για 55% μείωση των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου μέχρι το 2030 με στόχο τον μηδενισμό τους μέχρι το 2050.

Πρόκειται για ένα κείμενο 2.000 σελίδων που αποτελείται από 8 κανονισμούς 2 οδηγίες, μία στρατηγική για τα δάση, 14 νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ ευθυγραμμίζεται με την Πράσινη Συμφωνία για Δίκαιη Ανταγωνιστική και Πράσινη Ανάπτυξη μέχρι το 2030, με ταυτόχρονες προβλέψεις, μεταξύ άλλων, για τις χρήσεις γης, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μεταφορές, ναυτιλία, βιοτεχνίες, ΑΠΕ, εξηλεκτρισμό, ενεργειακή αποδοτικότητα, μείωση της ενεργειακής φτώχειας και εξάρτησης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular