«Πιστεύω ότι θα λύσουμε οριστικά πια το ζήτημα των απορριμμάτων της Πελοποννήσου για να μπορέσουμε πια να μπούμε και στη νέα φάση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει περισσότερη πρόληψη, περισσότερη επαναχρησιμοποίηση, περισσότερη ανακύκλωση -φυσικά- στην πηγή, αλλά είναι δεδομένο ότι πάντα θα υπάρχει ένα μέρος του υπολείμματος το οποίο πρέπει να το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψή του στη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που κατασκευάζονται στην Αρκαδία και θα μπορούν να διαχειριστούν 105.000 τόνους αποβλήτων ανά έτος.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων που υλοποιείται στην Ελλάδα, το οποίο επισκέφθηκε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στο εργοτάξιο, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, συνομίλησε για την πορεία του έργου με εργαζόμενους και ενημερώθηκε αναλυτικά από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργο Περιστέρη και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργο Αγραφιώτη.
Όσον αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση του έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι επιμένει «ιδιαίτερα και στο κομμάτι της ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου το οποίο παράγεται». Η υποδομή στην Αρκαδία αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό κατασκευής 135 εκατομμύρια ευρώ. Σε πλήρη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει δύο ακόμα ανάλογες μονάδες στη Μεσσηνία και τη Λακωνία και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που θα αναπτυχθούν στην Κορινθία και την Αργολίδα. Η μεταβατική διαχείριση στην Αρκαδία εκτιμάται πως θα αρχίσει φέτος τον Οκτώβριο.
Η κατασκευή του νέου ολοκληρωμένου συστήματος εκτιμάται ότι θα βάλει τέλος στην έλλειψη υποδομών για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και στη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων. Στο έργο απασχολούνται 860 εργαζόμενοι στη φάση της κατασκευής και μετά την ολοκλήρωσή της θα δημιουργηθούν 260 θέσεις εργασίας στη φάση της 25ετούς λειτουργίας.
Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους έχουν συνδράμει στην υλοποίηση του έργου, την περιφέρεια και τον Νίκο Παπαθανάση, «δεδομένου ότι οι χειρισμοί που έγιναν προστάτευσαν την κοινοτική χρηματοδότηση και επέτρεψαν την έναρξη των εργασιών». «Πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο» είπε ο πρωθυπουργός, «το οποίο καταφέραμε, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, να το ξεμπλοκάρουμε. Ήδη δρομολογείται και μέχρι τα τέλη του έτους θα μπορέσει να υποδεχθεί τα πρώτα απορρίμματα, ώστε να περάσει επιτέλους και η Πελοπόννησος στην εποχή της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων. Να κλείσει η πληγή αυτή για το περιβάλλον αλλά και για την εικόνα των ανεξέλεγκτων χωματερών και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα απορρίμματα μέσα από τη σύγχρονη αντίληψη που και οι επιταγές της Ευρώπης μας ζητούν να υιοθετήσουμε».
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε «υπερήφανος και πολύ ευχαριστημένος, διότι δίνεται μία λύση», συμπληρώνοντας ότι «η Περιφέρειά μας έχει βασανιστεί τα τελευταία 20 χρόνια από αυτό το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων». Ακόμη, ανέφερε ότι «τελειώνουμε με αυτό το μεγάλο θέμα για να δούμε τα άλλα μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειάς μας, που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και να πάει ακόμα πιο μπροστά».
Ν. Παπαθανάσης: Ενισχύει τη στρατηγική μας για τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε ότι «με την πολύ καλή συνεργασία του περιφερειάρχη κ. Νίκα και με την εταιρεία επιλύσαμε πολλά προβλήματα και είμαστε σήμερα σε μία ευχάριστη θέση να βλέπουμε το έργο να υλοποιείται».
Παράλληλα, προσέθεσε πως τέτοια έργα «θα δώσουν ακριβώς τη στρατηγική και την ανάπτυξη που θέλουμε να δώσουμε στην πατρίδα μας: έναν τόπο φιλικό και στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στις επιχειρήσεις, γρήγορο και ευέλικτο στις αδειοδοτήσεις».
«Ένα εμβληματικό έργο ξεκίνησε στην Πελοπόννησο με την παρουσία του πρωθυπουργού, το οποίο θα ενισχύσει καθοριστικά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Επίσης, τονίζεται ότι το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις αυτήν τη στιγμή στην Πελοπόννησο.
Στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής του έργου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δημιουργούνται 860 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας του προβλέπεται να δημιουργηθούν επιπλέον 260 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό και οικονομικό ζήτημα, καθώς στην Ελλάδα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ επηρεάζεται και ο τουρισμός στην περιοχή, σημειώνεται.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μεσσηνία
Είχε προηγηθεί η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεσσηνία. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Φράγμα της Χριστιανούπολης και ενημερώθηκε για τα έργα που εκτελούνται από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γιάννη Οικονόμου ενώ στη συνέχεια συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και τον Δήμαρχο Τριφυλίας, Γιώργο Λεβεντάκη βρέθηκε στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη, που αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Πελοποννήσου. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας, Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, τους οποίους ευχαρίστησε για τα μηνύματά τους υπέρ του εμβολιασμού.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ανάδειξη του ναού και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και η αποκατάσταση του νεότερου ναού, θα ενισχύσουν περαιτέρω την προσέλευση επισκεπτών και θα δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό πόλο μοναδικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τριφυλίας.
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα και αποκαταστάθηκε το 2011-2013 στο πλαίσιο ΕΣΠΑ 2007-2013. Παράλληλα, η αποκατάσταση του νεότερου ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και η συνολική ανάδειξη του μνημειακού χώρου της Χριστιανούπολης, που αποτελούσε το ονομαστό κέντρο της Βυζαντινής Μητρόπολης των Χριστιανών, θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Οι εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο ενός προέχοντος βυζαντινού μνημείου της Πελοποννήσου, το οποίο μετά την συνολική του αποκατάσταση γνωρίζει αυξημένη προσέλευση επισκεπτών.
Επόμενοι σταθμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μονάδες του πρωτογενή τομέα στην Τερψιθέα Μεσσηνίας. Συνομιλώντας με τα μέλη οικογένειας που ασχολείται με την καλλιέργεια γλυκοπατάτας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ενημερώθηκε για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Στη συνέχεια επισκέφθηκε ένα δικτυοκήπιο με ντομάτες της περιοχής, όπου συζήτησε με τον προϊστάμενο και γεωπόνο για την τεχνολογία των δικτυοκηπίων, που αποτελούν μια βιώσιμη καινοτομία στον κλάδο της γεωργίας, ενώ είχε επίσης συνομιλία με μέλη του αγροτικού συλλόγου Φιλιατρών για τα προβληματα που αντιμετωπίζουν.