Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τραγική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης φούσκωσε κατά πολύ τον λογαριασμό για τη χώρα. 3,6 δις τα νέα μέτρα. Εξωφρενικά πλεονάσματα. Η Ευρωπαίοι ήδη χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με την ανάπτυξη στην Ελλάδα. «Οι νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό επιβαρύνουν υπέρμετρα το σύνολο των ασφαλισμένων και οδηγούν σε κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα», τόνισαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της χώρας ύστερα από κοινή συνεδρίασή τους, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε λόγο για αύξηση έως και 61% των εισφορών.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ανέφερε ότι «το γεγονός ότι επιβαρύνονται με νέες ασφαλιστικές εισφορές, με δημευτικά χαρακτηριστικά, οι χαμηλόμισθοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνθρωποι που έχουν περιορισμένα εισοδήματα και έχουν φτάσει και έχουν ξεπεράσει το όριο της φτώχειας, αποδεικνύει ότι τα όρια της απαισιοδοξίας έχουν κατά πολύ ξεπεραστεί και οδηγούμεθα σε πλήρες αδιέξοδο». Απ΄ την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, εκφράζοντας την αγανάκτησή του, καθώς 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, υπενθύμισε ότι, «είναι η 14η φορά που ετοιμάζουν το κόψιμο των συντάξεων». Πόροι που θα λείψουν από τις τσέπες των πολιτών, αλλά και από την αγορά, η οποία θα βυθιστεί σε μεγαλύτερη ύφεση, γεγονός που σημαίνει νέα λουκέτα και ανεργία.
Την ώρα που 4,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, «κάτι λιγότερα από 6.000 ΑΦΜ βρίσκονται σήμερα με ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες ύψους 29 δισ. ευρώ από τα 65 δισ. κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Επίσης, 7.300 ΑΦΜ βρίσκονται με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ και συνολικές οφειλές 74 δισ. ευρώ στο Δημόσιο, δηλαδή το 80% των 94 δισ. ευρώ οφειλών. Από αυτά μάλιστα τα 13 δισ. οφείλονται, εδώ και χρόνια, από πτωχευμένες επιχειρήσεις», όπως έκανε γνωστό σε άρθρο του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, καταδεικνύοντας μία σοβαρότατη κοινωνική αδικία.
Γίνεται περισσότερο από προφανές ότι στη χώρα όπου έχουν κλείσει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, το κύμα της μετανάστευσης θυμίζει τη δεκαετία του ’50, οι άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ένας στους τρεις Έλληνες βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά, με κλειστές τράπεζες και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού βρίσκεται υπό καθεστώς οργής και φόβου, η κατάληξη δεν μπορεί να είναι ευτυχής, εάν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή. Η κυβέρνηση καλείται σε όσο διάστημα της απομένει να καταφέρει αυτό που σήμερα και με δική της ευθύνη φαντάζει ακατόρθωτο. Να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα ενός τόπου που χειμάζεται. Όπως η ιστορία έχει δείξει, η φτώχεια και η οργή ενός λαού, ειδικά όταν αυτός έχει πολλάκις εξαπατηθεί, δεν είναι ποτέ διαχειρίσιμες, με κανενός είδους αντίμετρο. Ή εξαλείφονται ή εκδικούνται.
Ηλίας Παλιαλέξης