Εκτύπωση

66.000 απορριμματοφόρα πλαστικά στις Ευρωπαϊκές θάλασσες

on . Posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

perivallon greenpeaceplastics800

Περί τους 4,8 - 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες του πλανήτη, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι 150.000 - 500.000 τόνοι καταλήγουν στη θάλασσα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ποσότητα που αντιστοιχεί στο φορτίο 66.000 απορριμματοφόρων. Όπως έκανε γνωστό η Greenpeace, μέχρι το 2050 η ποσότητα πλαστικού μίας χρήσης που θα παραχθεί, θα είναι 4 φορές μεγαλύτερη από τη συνολική ποσότητα πλαστικού που είχε παραχθεί από τη δεκαετία του ΄50 έως το 2015.

Αν με σημαντική καθυστέρηση, και ενώ πολιτες και οργανώσεις κρούουν εδώ και δεκαετίες τον κώδωνα του κινδύνου, φαίνεται ότι η εξάρτηση από το πλαστικό μίας χρήσης έχει πλέον αναγνωριστεί και επισήμως ως παγκόσμιο. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη Στρατηγική της για τα Πλαστικά. Μία στρατηγική η οποία αφορά άμεσα τη χώρα μας, η οποία εξαρτάται απόλυτα από το φυσικό περιβάλλον και την καλή ποιότητα των θαλασσών.

Αν και η Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση, η δραστική μείωση της πλαστικής ρύπανσης απαιτεί πρωτίστως γενναίες πολιτικές αποφάσεις για τη μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης και δευτερευόντως για την ανακύκλωση του πλαστικού. Αν δεν υπάρξει αυτή η ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αξιοποιούμε και διαχειριζόμαστε το πλαστικό, οι θάλασσες της Ευρώπης και ειδικότερα η Μεσόγειος, τις προσεχείς δεκαετίες κινδυνεύει να καταλήξει μία σούπα από πλαστικά. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με τη σχέση των πολιτών με το πλαστικό. Μία σχέση η οποία αποτυπώνει και το επίπεδο της συνείδησης της κάθε κοινωνίας, καθώς συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ίδιας της ύπαρξης.

Σχολιάζοντας την στραγηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό των πλαστικών ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, τόνισε ότι «οι εξελίξεις αυτές σαφώς βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς θέτουν πιο φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στα Κράτη Μέλη να προχωρήσουν σε απαγορεύσεις συγκεκριμένων προϊόντων από πλαστικό μίας χρήσης». «Ωστόσο», συμπλήρωσε, μπορούν να χαρακτηριστούν ως μία χαμένη ευκαιρία επειδή δίνουν έμφαση στην ανακύκλωση, αγνοώντας την τεράστια ανάγκη για τη θεσμοθέτηση μέτρων που θα μειώνουν ριζικά την παραγωγή πλαστικού μίας χρήσης στην πηγή».

«Για να μην μετατραπούν οι θάλασσες του πλανήτη σε μία τεράστια χωματερή πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανακύκλωση από μόνη της δεν είναι η διέξοδος. Όπως κατέγραψε η Greenpeaceκατά το ερευνητικό ταξίδι που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2017 στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος, το πλαστικό βρίσκεται παντού, από τον βυθό και την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τις πιο απόμακρες ακτές”, συμπλήρωσε ο Άλκης Καφετζής, τονίζοντας ότι “χρειαζόμαστε ριζοσπαστικές πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα μειώσουν τη σπατάλη του πλαστικού μίας χρήσης στην πηγή του, επανεξετάζοντας συνολικά τον τρόπο με τον οποίο αυτό το υλικό αξιοποιείται κατά την παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων.”

Σύμφωνα με την οργάνωση, η μονοδιάστατη προσέγγιση του ζητήματος είναι ιδιαίτερα προβληματική, τη στιγμή μάλιστα που έχει ενεργοποιηθεί η απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει την εισαγωγή ανακυκλώσιμων πλαστικών αποβλήτων οικιακής προέλευσης. Η Κίνα αποτελεί παγκοσμίως τον βασικότερο αποδέκτη των πλαστικών αποβλήτων που προορίζονται για ανακύκλωση, ενώ οι βασικότεροι εξαγωγείς είναι οι Η.Π.Α. και η Ευρώπη, οι οποίες πέρα από τα πλαστικά τους σκουπίδια εξάγουν και τα προβλήματα που συνεπάγονται οι διαδικασίες ανάκτησης, ανακύκλωσης και διάθεσής τους.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς κάθε χρόνο εξάγει 30-50.000 τόνους πλαστικών αποβλήτων, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτής της ποσότητας να πηγαίνει στην Κίνα. Αν αναλογιστούμε ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας η ετήσια κατανάλωση πλαστικών συσκευασιών είναι κοντά στις 300.000 τόνους, εκ των οποίων καταλήγουν στην ανακύκλωση 50.000 τόνοι, νούμερο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι ποσότητες που εξάγονται, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι το υπάρχον σύστημα διαχείρισης του πλαστικού σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του δεν είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με τη μελέτη “Production, use and fate of all plastics ever made”, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances τον Ιούλιο του 2017, μέχρι το 2015 παρήχθησαν παγκοσμίως 8300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού, εκ των οποίων μόλις το 9% ανακυκλώθηκε και το υπόλοιπο κατέληξε στην πλειονότητα του σε χωματερές και στο φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη και υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες δεν θα αλλάξουν ριζικά, η ποσότητα που θα παραχθεί μέχρι το 2050 εκτιμάται στους 32.000 εκατομμύρια τόνους. Ενώ ειδικά για τη χώρα μας, το σύνολο της ζήτησης πλαστικού στην Ελλάδα υπολογίζεται στους 500.000 τόνους.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015