Εκτύπωση

Agrotica: Ελπίδες αλλά και ανησυχία για την ΚΑΠ της Ε.Ε. μετά το 2020

on . Posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

oikonomia agroticakap800

Τη θέση του ότι η επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική επιδιώκεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι «ευφυέστερη και πιο δίκαιη», καθώς σήμερα το 20% των αγροτών λαμβάνει περίπου το 80% των ενισχύσεων, αλλά και ότι η νέα ΚΑΠ θα έχει μία «πράσινη αρχιτεκτονική», για μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης, σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της 27ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κασίμης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αρχή της επικουρικότητας μεταξύ των κρατών - μελών, που εισάγεται, γιατί μπορεί να καταλήξει σε πολύπλοκες διαδικασίες και αύξηση της γραφειοκρατίας, ενώ εξέφρασε την απορία του για το πώς θα λειτουργήσουν οι άμεσες ενισχύσεις όταν διασυνδεθούν με τις επιδόσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι άμεσες ενισχύσεις είναι το πρώτο δίχτυ ασφαλείας για το αγροτικό εισόδημα».

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αλλάξει η αναλογία των διατιθέμενων πόρων, μεταξύ του πρώτου και δεύτερου Πυλώνα (ο πρώτος αφορά τις άμεσες ενισχύσεις και λαμβάνει το 75% των πόρων, ενώ ο δεύτερος που αφορά αναπτυξιακά προγράμματα μόλις το 25%).

Στην εκδήλωση επισημάνθηκε ότι από πολλές χώρες έχει εκφραστεί ο προβληματισμός ότι η επόμενη ΚΑΠ θα επανεθνικοποιηθεί, κάτι που απέκλεισε ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Φιλ Χόγκαν, ο οποίος μάλιστα πρότεινε την αύξηση της συνεισφοράς των κρατών - μελών στον κοινοτικό προϋπολογισμό, που σήμερα είναι στο 1% του ΑΕΠ κάθε κράτους, έτσι ώστε να μην μειωθούν οι δαπάνες για τον αγροτικό τομέα.

Πάντως, ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών το ΥΠΑΑΤ, έχει ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής και πρότασης της Ελλάδας, όπως και τις διαβουλεύσεις με εκπροσώπους φορέων των αγροτών. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν συγκροτηθεί δύο επιστημονικές ομάδες και μία υπηρεσιακή, του υπουργείου, για τη σταδιακή προετοιμασία της ελληνικής πρότασης.

Πηγή naftemporiki.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015