Εκτύπωση

Από το «κόσκινο» του ΥΠΟΙΚ οι δαπάνες όλων των υπουργείων

on . Posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ypoik dapanesypourgeion800

Τις δαπάνες όλων των υπουργείων και των εποπτευόμενων από αυτά φορέων θα εξετάσει αναλυτικά το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της λεγόμενης «επισκόπησης δαπανών» με στόχο την εξοικονόμηση πόρων όπου είναι δυνατόν και τον εξορθολογισμό της διάθεσής τους.

Η επισκόπηση δαπανών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και εφαρμόστηκε έως τώρα πιλοτικά. Με απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες και την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της.

Για τον σκοπό αυτό συστήνονται δύο ομάδες, που συνολικά απαρτίζονται από 40 άτομα και θα συνεδριάζουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2018 με βάση τις κατευθύνσεις που οι ίδιες θα δώσουν.

Στις ομάδες μετέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ εκπροσωπούνται και τα γραφεία του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου. Οπως αναφέρει αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, επιδίωξη είναι κυρίως ο εξορθολογισμός των δαπανών, ώστε να διατίθενται με αποτελεσματικό τρόπο και όχι η περικοπή τους.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι μπορεί να περικοπεί μία πίστωση, οι πόροι θα διατίθενται για άλλο σκοπό, κοινωνικά ωφέλιμο ή για την αντιστάθμιση φορολογικών ελαφρύνσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, έργο των ομάδων είναι: 1) ο συντονισμός των υπηρεσιών των υπουργείων για την επισκόπηση των δαπανών τους 2), η αποτίμηση των προτεινόμενων πολιτικών εξοικονόμησης πόρων, με στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα ή να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι ομάδες θα υποβάλλουν έκθεση στον υπουργό και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Πηγή kathimerini.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015