Εκτύπωση

Κοινωνική και εργασιακή ένταξη για τους μετανάστες ζητούν Κομισιόν και ΟΟΣΑ

on . Posted in ΚΟΣΜΟΣ

kosmos eumigrantsintegration800

Στην υγεία, τη στέγαση, την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης, τις εργασιακές δεξιότητες και τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των κοινοτήτων θα πρέπει να επικεντρωθούν στο εξής οι φορείς υλοποίησης προγραμμάτων ένταξης μεταναστών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ.

«Μετά την κορύφωση των αφίξεων προσφύγων στην Ευρώπη το 2015 και το 2016 και τις πετυχημένες προσπάθειές μας για τη μείωση των παράνομων αφίξεων, έχει έρθει η ώρα να στρέψουμε συλλογικά την προσοχή μας στην αποτελεσματική ένταξη των ατόμων που έχουν βρει προστασία στις κοινωνίες μας. Η ένταξη όσων έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν είναι προς το συμφέρον όλων. Αυτό θα ωφελήσει τόσο την κοινωνική συνοχή όσο και την οικονομική ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για την εφαρμογή καλύτερων πρακτικών από εδώ και στο εξής είναι η εκτενής παρακολούθηση των εργασιών και η συμμετοχή ΜΚΟ, επιχειρηματικών εταίρων και των ίδιων των μεταναστών κατά την υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων ένταξης σε τοπικό περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να μειωθεί το χάσμα της διάκρισης μεταξύ ντόπιων και μεταναστών και να ενισχυθούν οι τοπικές κοινότητες που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος της διαδικασίας της ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία.

«Η μετανάστευση είναι σε μεγάλο βαθμό μια τοπική και αστική πραγματικότητα. Η παρούσα έκθεση αποτελεί έναν πραγματικό κατάλογο ελέγχου για τις δημόσιες ενέργειες· έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να εξομαλύνουν την πορεία της επιτυχούς ένταξης των μεταναστών, με την υποστήριξη των ταμείων της πολιτικής συνοχής. Περιμένω από την πολιτική συνοχής να διαδραματίσει μελλοντικά σημαντικότερο ρόλο σε αυτό το πλαίσιο», σχολίασε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

Η έκθεση βασίζεται σε παραδείγματα ορθής πρακτικής από 9 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Αθήνα, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, η Γλασκώβη, το Γκέτεμποργκ, το Παρίσι, η Ρώμη και η Βιέννη ενώ μελετήθηκαν άλλες 62 πόλεις και δίκτυα πόλεων όπως το Eurocities. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αθήνα όπου το 2015 υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Μαζί», σκοπός του οποίου ήταν γονείς από την Ελλάδα και γονείς-μετανάστες να έρθουν σε επαφή και να αναπτύξουν δεσμούς μεταξύ τους.

«Οι προσπάθειες για την ένταξη των μεταναστών πρέπει να ξεκινούν αμέσως μετά την άφιξή τους και να συνεχίζονται με την πάροδο του χρόνου. Οι τοπικοί ηγέτες γνωρίζουν τις καλύτερες ευκαιρίες για τους νεοεισερχόμενους και γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι μετανάστες μπορούν να συμβάλουν, από την κάλυψη ελλείψεων στην αγορά εργασίας μέχρι τη δημιουργία μιας πιο διαφοροποιημένης κουλτούρας που ωφελεί όλους τους κατοίκους. Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τους τοπικούς ηγέτες από την πρώτη ημέρα ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής ένταξη των μεταναστών» δήλωσε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Μάρι Κιβινιέμι.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2018, το 69% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι τα μέτρα ένταξης αποτελούν απαραίτητες επενδύσεις σε μακροπρόθεσμη βάση και ένα παρόμοιο ποσοστό θεωρούν ότι η ένταξη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία τόσο για τους μετανάστες όσο και για τις κοινωνίες των χωρών υποδοχής.

Πηγή euractiv.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015