Εκτύπωση

Λύση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων

on . Posted in ΚΟΣΜΟΣ

kosmos globalinequality800

Η καταπολέμηση της παγκόσμιας φοροδιαφυγής είναι το κλειδί για τον τερματισμό της ακραίας ανισότητας, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Oxfam στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την οργάνωση, το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε πέρυσι πήγε στο πιο πλούσιο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ τα 3,7 δισ. άτομα που αποτελούν το φτωχότερο μισό του κόσμου δεν είδαν καμία αύξηση. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, η φοροδιαφυγή κοστίζει στις αναπτυσσόμενες χώρες περί τα 170 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως: 70 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω φοροδιαφυγής από υπερ-πλούσιους ιδιώτες και 100 δισ δολάρια μέσω της αποφυγής φορολογίας εταιρειών. Μάλιστα, την έντονη αντίρρησή της εξέφρασε η οργάνωση με την επιλογή της ΕΕ να αναιρέσει οκτώ χώρες από τη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων και να τις συμπεριλάβει στη «γκρι».

«Δεν είναι μυστικό ότι οι φορολογικοί παράδεισοι παραμένουν στην καρδιά της ΕΕ», αναφέρει ο σύμβουλος  της οργάνωσης για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής για τη φορολογία και την ανισότητα, Aurore Chardonnet, . «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν τους φορολογικούς παράδεισους εντός της ΕΕ και με την ίδια επείγουσα ανάγκη να πιέσουν άλλες χώρες να υιοθετήσουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι χώρες που έχουν πλέον μεταφερθεί από τη μαύρη λίστα στη «γκρίζα λίστα» είναι τα Μπαρμπάντος, η Γρενάδα, η Κορέα, το Μακάο, η Μογγολία, ο Παναμάς, η Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η απόφαση αφήνει εννέα στον κατάλογο της μαύρης λίστας Αμερικανική Σαμόα, Μπαχρέιν, Γκουάμ, Νήσοι Μάρσαλ, Ναμίμπια, Παλάου, Αγία Λουκία, Σαμόα και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Η Oxfam σε δική της λίστα, η οποία δεν εναπόκειται σε πολιτικές πιέσεις, συμπεριλαμβάνει αντίστοιχα 35 χώρες εκτός ΕΕ, ενώ επιπλέον, 4 κράτη μέλη της ΕΕ αποτυγχάνουν στα ίδια τα κριτήρια της ΕΕ: ​​την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και τη Μάλτα.

Μετά το σκάνδαλο των Paradise Papers, η Oxfam δημοσίευσε ένα σχέδιο 5 σημείων που περιγράφει τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις για να αποτρέψουν περαιτέρω σκάνδαλα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας παγκόσμιας μαύρης λίστας των φορολογικών παραδείσων όπως η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες - βασικοί παίκτες στο σκάνδαλο Papers Paradise.

Σημειώνεται ότι η μαύρη λίστα της ΕΕ βασίζεται σε τρία κριτήρια: τη διαφάνεια, τη δίκαιη φορολογία και τη συμμετοχή σε διεθνή φόρουμ φόρου.

Όπως υπογραμμίζει η Oxfam, «oι μαύρες λίστες της ΕΕ διεξήχθησαν υπό κλειστές πόρτες και οι χώρες που συμμετείχαν στις συνομιλίες αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Η διαδικασία αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός από τους πιο μυστικούς οργανισμούς εργασίας των Βρυξελλών, της αποκαλούμενης Ομάδας Κώδικα Δεοντολογίας, η οποία επιμένει ότι το έργο της είναι εμπιστευτικό».

Σημειώνεται ότι το 86% των Ευρωπαίων τάσσονται υπέρ των «αυστηρότερων κανόνων για την φοροαποφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους», ενώ το 8% είναι «κατά της ιδέας», σύμφωνα με το Τυποποιημένο ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2017.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015