Εκτύπωση

Ραντεβού στο Παρίσι για το Παρίσι

on . Posted in ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

climachange aftermathhamburgparis800

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν για το κλίμα οι ηγέτες των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου. Η Σύνοδος των G20 στο Αμβούργο κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία αναφορικά με το ζήτημα της Συμφωνίας του Παρισιού, ενώ μικρή ήταν η σύγκλιση και στα υπόλοιπα «καυτά» ζητήματα.

Τη στιγμή που περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωναν στους δρόμους του Αμβούργου, οι ηγέτες των G20 φρόντιζαν να καταγράψουν και επισήμως τη διαφωνία τους αναφορικά με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Για την ακρίβεια οι G20 έγιναν 19+1, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε στη θέση του για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, κάτι που καταγράφηκε και στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.

Οι «19» απέρριψαν την πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, όπως αξίωνε ο Τραμπ, και συμφώνησαν στην ταχεία εφαρμογή της, ενώ ο... ένας, ήτοι οι ΗΠΑ, διασφάλισαν τη δυνατότητα να παρέχουν βοήθεια σε άλλες χώρες «για τη φιλική προς το περιβάλλον χρήση ορυκτών», κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μερική νίκη του προέδρου των ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον, πάντως, προκαλεί και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να σπάσει το μέτωπο των 19. «Μετά την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ, η θέση μας πηγαίνει προς την κατεύθυνση της μη επικύρωσης (της Συμφωνίας) από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους από το Αμβούργο. Επεσήμανε ότι η Γαλλία, όταν υπεγράφη η Συμφωνία του Παρισιού, υποσχέθηκε στην Τουρκία οικονομικές αποζημιώσεις που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Το γεγονός ότι η πρόταση συμπεριελήφθη στο τελικό ανακοινωθέν προκαλεί ήδη οργισμένες αντιδράσεις εκ μέρους περιβαλλοντικών οργανώσεων, αφού επί της ουσίας αντίκειται στο πνεύμα της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η συμφωνία του Παρισιού θα τους απασχολήσει στο... Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου, οπότε και -όπως εξήγγειλε ο Μακρόν- θα πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη προκειμένου να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015. Η διάσκεψη αυτή θα έχει στόχο την εξεύρεση ιδιωτικών, αλλά και δημόσιων οικονομικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Οι ηγέτες των G20, ακόμη, τάχθηκαν υπέρ τού ελεύθερου εμπορίου -που στηρίζεται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου- και κατά τού προστατευτισμού και απομονωτισμού, αναγνωρίζοντας «τον ρόλο θεμιτών αμυντικών εργαλείων».

Στο κλίμα το χάσμα όχι μόνο παρέμεινε αγεφύρωτο αλλά η διαφωνία αποτυπώθηκε και εγγράφως.

Για το προσφυγικό δεν πέρασε η ευρωπαϊκή πρόταση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των διακινητών ανθρώπων καθώς προσέκρουσε στις αντιστάσεις Ρωσίας και Κίνας για αδιευκρίνιστους λόγους. Οι δύο χώρες δέχθηκαν απλώς να συμπεριληφθεί μια επισήμανση για την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας κατά των διακινητών. 

Κατά την τριμερή συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν - Πούτιν αποφασίστηκε να συμφωνούν στην έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την υλοποίηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία, στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ. Ζητήθηκε επίσης από τον Ρώσο πρόεδρο να αξιοποιήσει την επιρροή που έχει στους αυτονομιστές προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Καημένη Αφρική

Ένα από τα κύρια σημεία της G20 ήταν και η συζήτηση των ισχυρών του πλανήτη για τους τρόπους στήριξης της οικονομίας της Αφρικής με απώτερο στόχο, φυσικά, τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Ακόμη και σε αυτό το κομμάτι οι δεσμεύσεις ήταν πολύ λιγότερες από εκείνες που είχε εξαγγείλει η Άνγκελα Μέρκελ προ Συνόδου.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις ενδιαφερόμενες αφρικανικές χώρες» και «να ενθαρρύνουμε τον ιδιωτικό τομέα να εκμεταλλευτεί τις οικονομικές ευκαιρίες στην Αφρική, υποστηρίζοντας μιας βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρει η G20 στην τελική της ανακοίνωση μετά τη σύνοδο στο Αμβούργο.

Στόχος είναι «να καταπολεμηθεί η φτώχεια και οι ανισότητες, ως βασικές αιτίες της μετανάστευσης», υπογραμμίζουν οι ηγέτες, αναγάγοντας την είσοδο της Αφρικής στην ατζέντα της G20 σε μια πρωτοβουλία με ξεκάθαρο στόχο την ανάσχεση των αφίξεων μεταναστών στην Ευρώπη.

Κι αν η Γερμανία αύξησε την αναπτυξιακή της βοήθεια προς την Αφρική, ανεβάζοντάς την στο 0,7% του ΑΕΠ της, δεν κατάφερε να κερδίσει από τους εταίρους της στη G20 καμία δέσμευση για στήριξη της Αφρικής.

«Οι ΗΠΑ πιθανόν δεν είναι σε θέση να δεσμευθούν στην Αφρική, όπως θα ήταν απαραίτητο. Και αυτό επειδή πλέον δεν έχουν σχεδόν κανένα πετρελαϊκό συμφέρον στις αραβικές και αφρικανικές περιοχές», εξήγησε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Ωστόσο και οι συμφωνίες που έχει συνάψει το Βερολίνο αφορούν μέχρι στιγμής επτά αφρικανικές χώρες που ήδη προσελκύουν επενδυτές και δεν είναι οι βασικές πηγές του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη.

Το... πρωτόγνωρο ανακοινωθέν

Το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ασυνήθιστο, αν όχι πρωτόγνωρο, στα χρονικά των G20 περιλαμβάνει:

► τη μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.

► τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.

► τη δέσμευση για τη βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης και επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

► τη δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20, πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.

► τη συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.

Πηγή efsyn.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015