Εκτύπωση

Στο «στόχαστρο» η σχολική διαρροή με το πρόγραμμα «ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ»

on . Posted in ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

epiheiriseis programmasholikisdiarrois800

Συνέπεια της κρίσης η σχολική διαρροή. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μόνο το 2016 και αποκλειστικά στην περιοχή της Αττικής, περίπου 2.800 μαθητές στις τρεις τάξεις του γυμνασίου, δεν συνέχισαν το σχολείο, δηλαδή 3% των μαθητών.

To πρόγραμμα «ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ», που ξεκίνησε από πέρυσι στόχο έχει να αντιστρέψει το θλιβερό αυτό φαινόμενο. Να κρατήσει τα παιδιά στο σχολείο. Συνεχίζεται μάλιστα ενισχυμένο για την σχολική περίοδο 2016-2017 με την δημιουργία δύο τάξεων, μία της Β' και μία της Γ' Γυμνασίου, καλύπτοντας σήμερα συνολικά 60 μαθητές και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εργασιακής απασχόλησης, δημιουργώντας 13 θέσεις εργασίας για 9 μήνες στις ειδικότητες του ψυχολόγου και του καθηγητή ειδικής αγωγής, για την καλύτερη και αρτιότερη αποτελεσματικότητα του. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία την οποία "τρέχει" η Ένωση «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ενώ πολύτιμη συνδρομή προσφέρουν η μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΜΕΡΙΜΝΑ», ο ερευνητικός φορέας «Prolepsis», η ομάδα εθελοντών από το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών και το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την πλήρη οικονομική υποστήριξή του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλλει στον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων/αιτιών, που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο της σχολικής διαρροής, δηλαδή την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου πριν την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης.

Για το πρόγραμμα εργάστηκαν 20 άτομα από 4 διαφορετικούς κοινωνικούς φορείς, πραγματοποιήθηκαν 40 ώρες συμβουλευτικής από ειδικούς στη σχολική ψυχολογία για καθοδήγηση των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν στο πρόγραμμα, υλοποιήθηκαν 240 ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας. Παράλληλα, προσφέρθηκαν 1.300 υγιεινά γεύματα, σχολική ύλη, καινούρια υποδήματα άλλα υλικά αγαθά στους μαθητές του προγράμματος. Υπήρξε μάλιστα, συνεχής προσφορά ωρών ψυχοεκπαίδευσης στους γονείς των μαθητών καθώς και ένταξη 5 οικονομικά αδύναμων οικογενειών σε πρόγραμμα δωρεάν σίτισης για 6 μήνες.

Όπως υπογραμμίζεται, «η διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδρομής των μαθητών με στόχο την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης μέσω του προγράμματος «ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ», μακροπρόθεσμα συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ενώ μεσοπρόθεσμα αναπτύσσει ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης «απέναντι» στον εκπαιδευτικό και κοινωνικό αποκλεισμό».

Η κοινωνική συνεισφορά του πρώτου κύκλου του προγράμματος στην περιοχή της 7ης Δημοτικής Κοινότητας Ν. Αττικής, μέχρι σήμερα είναι σημαντική, αλλά και ελπιδοφόρα, καθώς στόχος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι η συνέχιση του πιλοτικού κοινωνικού προγράμματος και η περεταίρω ανάπτυξή του, καθώς όπως επισημαίνει, «επιλέγει να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της Ελλάδος, αυτό της διασφάλισης του επιπέδου της παιδείας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα».

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015