Εκτύπωση

Δεν βγαίνει το σενάριο Τραμπ για την ανάπτυξη

on . Posted in ΑΠΟΨΕΙΣ

apopseis dtrumpscenarioanaptyxi800

Η υπόσχεση για πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί ενδεικτική περίπτωση του πώς η ελπίδα και η προσδοκία υπερισχύουν της εμπειρίας και του βιώματος. Σήμερα Παρασκευή δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την απασχόληση του Ιουνίου στις ΗΠΑ.

Aυτά αναμένεται να φανερώσουν ότι οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται με υγιή ρυθμό. Σε άλλα πεδία, εν τω μεταξύ, όπως η ιδιωτική κατανάλωση και οι πωλήσεις αυτοκινήτων και η κατασκευαστική δραστηριότητα, τα δεδομένα προβλέπεται πως θα δείχνουν μία εικόνα λιγότερο δυναμική. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι αναλυτές σπεύδουν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, που έληξε την προηγούμενη Παρασκευή 30 Ιουνίου. Ανάλογα είχαν κινηθεί και για το πρώτο τρίμηνο. Οπότε, τώρα πλέον, αρχίζει να γίνεται ορατή η πιθανότητα η ανάπτυξη της οικονομίας για το σύνολο του 2017 να μην ξεπεράσει κατά πολύ το 2%. Ο ρυθμός αυτός ισοδυναμεί με τον μέσο όρο ανάπτυξης αυτήν την περίοδο ανάκαμψης, η οποία συμπληρώνει ήδη τον όγδοο χρόνο της.

Πάντως, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, δεν έχει συντελεστεί μία εκρηκτική ανάπτυξη, όπως πολλοί ανέμεναν ότι θα συμβεί, χάρις στη βελτίωση του κλίματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, ότι οι πολιτικές του θα οδηγήσουν σε ζωηρή ανάπτυξη της τάξεως του 4% σε ετήσια βάση. Πριν από λίγες μέρες μέσω Twitter επανέλαβε ότι «τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται». Ωστόσο, το παράρτημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στην Ατλάντα (Federal Reserve Atlanta) εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο ενδεχομένως να πλησιάσει το 3%, δηλαδή χαμηλότερο κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από την αντίστοιχη πρόβλεψη του Μαΐου. Η πρόβλεψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη είναι ακόμα πιο συγκρατημένη και κάνει λόγο για ρυθμό 1,9% το δεύτερο τρίμηνο και για 1,6% το τρίτο. «Δεν κατορθώσαμε ποτέ να εμφανίσουμε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που οι άνθρωποι περίμεναν», αναφέρει η οικονομολόγος Στέφανι Πόμπο, η οποία είχε εξαρχής εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τις αρχικά αισιόδοξες προβλέψεις αρκετών συναδέλφων της κατά τα τελευταία τρίμηνα. Η παρούσα κατάσταση αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένας εντελώς ανέφικτος στόχος.

Μία ανάπτυξη με ρυθμό της τάξεως του 2% δεν είναι φρικτή, ειδικά εάν σκεφθεί κανείς ότι η περίοδος ανάκαμψης είναι η τρίτη πιο μακρά στην ιστορία, ενώ η ανεργία διαμορφώνεται στο 4,3%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. Παρά ταύτα, απέχει πολύ από την ετήσια ανάπτυξη με ρυθμό 3% και άνω πριν από δέκα χρόνια ή από τον ρυθμό του 4% στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Συν τοις άλλοις, το 2% δεν είναι επαρκές για να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα οποία επί δεκαετίες ολόκληρες είναι στάσιμα. Η στασιμότητα, πάντως, δεν αφορά το πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού στις ΗΠΑ. Κατά τον Σκοτ Αντερσον, τέλος, ανώτατο οικονομολόγο της Bank of West στο Σαν Φρανσίσκο, «αν και οι οικονομολόγοι θίγουν τα ζητήματα αυτά επί χρόνια, η Ουάσιγκτον κωφεύει και αποδεικνύεται δύσκολο να υπάρξει η πολιτική βούληση για την αντιμετώπισή τους».

NELSON SCHWARTZ / ΤHE NEW YORK TIMES

Πηγή kathimerini.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015