Εκτύπωση

Η Επιτροπή εγκαλεί τη Δανία για τη φέτα

on . Posted in ΑΓΡΟΤΙΚΑ

agrotika eudaniafeta800

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Κοπεγχάγη απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την επιβολή της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης στη φέτα, μετά από πληροφορίες ότι οι δανικές εταιρείες εξάγουν το προϊόν εκτός της ΕΕ με παραπλανητική σήμανση.

Στις 25 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στη Δανία σχετικά με την εικαζόμενη παράλειψη των δανικών αρχών να εκπληρώσουν επαρκώς τις υποχρεώσεις τους βάσει του κανονισμού για τα συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
«Η φέτα, που είναι καταχωρημένη με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), χρησιμοποιείται παράνομα στη Δανία, όπου ορισμένες εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν λευκό τυρί, πραγματοποιούν εξαγωγές σε τρίτες χώρες, φέροντας την παραπλανητική ένδειξη ‘’φέτα’’», αναφέρει η Κομισιόν σε σχετική δήλωση.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν στη EURACTIV ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και τα κράτη μέλη έχουν σαφείς κανόνες όσον αφορά την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων.

«Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκαν ότι υπάρχουν δανικές εταιρείες που παράγουν άσπρο τυρί σε άλμη από αγελαδινό γάλα και το εξάγουν σε τρίτες χώρες με τη σήμανση «Φέτα»», επισημαίνουν οι πηγές.

Ωστόσο, σε ερώτηση αναφορικά με το αν αυτές οι δανικές εταιρείες εξήγαγαν προϊόντα «φέτας» σε χώρες που έχουν ήδη υπογράψει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, οι πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
«Δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να αποκαλύψει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση για την προστασία των δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων μερών».

Η φέτα θεωρείται ο «λευκός χρυσός» της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα παράγει περίπου 120.000 τόνους του εν λόγω προϊόντος κάθε χρόνο, ενώ η συνολική εγχώρια παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος ανέρχεται περίπου σε 1.100.000 τόνους.

Από το 2002, αποτελεί προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) στην ΕΕ και η παραγωγή του πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις του συστήματος ποιότητας της ονομασίας προέλευσης της ΕΕ.

Πηγή euractiv.gr

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets

onecon supprtbanneroctob2015